Linkovi

Komisija kritikuje propuste Stejt departmenta


Unutrašnjost američkog konzulata u bengaziju posle terorističkog napada 11. septembra ove godine
Unutrašnjost američkog konzulata u bengaziju posle terorističkog napada 11. septembra ove godine

Obezbeđenje američkog kozulata u Bengaziju, u kome su teroristi ubili američkog ambasadora i još troje ljudi, bilo je "izuzetno slabo"

Američka nezavisna Komisija za ispitivanje odgovornosti koja je sprovela istragu o napadu 11. septembra na američki konzulat u Bengaziju, u Libiji, zaključila je da je obezbeđenje konzulata bilo izuzetno slabo i da razlog za to leži u sistematskim propustima američkog Državnog sekretarijata.

U izveštaju pomenute komisije se navodi da je broj pripadnika bezbednosti u Bengaziju u trenutku napada bio neadekvatan, uprkos ponovljenim zahtevima američkih diplomata u Libiji da se njihov broj poveća.

U napadu 11. septembra ubijeni su američki ambasador Kristofer Stivens i još tri osobe. Bilo je to prvo ubistvo jednog američkog ambasadora od 1988.

Dva visoka člana Komisije za ispitivanje odgovornosti, bivši američki ambasador Tomas Pikering i bivši načelnik Združenog štaba američkih oružanih snaga, admiral Majk Malen, svedočiće danas na zatvorenom pretresu u senatskom Odboru za spoljnopolitičke odnose kao i na zatvorenom pretresu u Odboru za međunarodne odnose, u Predstavničkom domu Kongresa.

Predstavnici Državnog sekretarijata svedočiće na otvorenim sednicama pomenutih odbora u četvrtak.

Komisija je podnela nekoliko predloga, uključujući jačanje bezbednosti u privremenim predstavništvima u zonama visokog rizika. Takođe je apelovala na Stejt department da produži angažman programskog i bezbednosnog osoblja u oblastima visokog rizika. U izveštaju se ističe da je zbog “kratkotrajnog i privremenog angažovanja” osoblja u misiji u Bengaziju, došlo do – kako je rečeno – “gubljenja institucionalnog znanja,” i potrebnog kontinuiteta.

Komisija za ispitivanje odgovornosti je uspostavljena na inicijativu američke državne sekretarke Hilari Klinton. U pismu koje je juče uputila odborima američkog Kongresa državna sekretarka je rekla da prihvata zaključke nezavisne istrage i da preduzima mere kako bi zaključici bili što pre sveobuhvatno sprovedeni.

Incident u Bengaziju je, inače, izazvao politički skandal koji su republikanci iskoristili kao povod za napad na Obamu tokom predizborne kampanje.

Ranije ovog meseca, američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Suzan Rajs povukla se iz trke za položaj državnog sekretara posle oštrih kritika republikanaca zbog načina na koji je objašnjavala incident u Bengaziju. Rajs je tvrdila da napad na misiju nije bio teroristički, već da je bio deo spontanog protesta protiv jednog anti-islamskog filma snimljenog u SAD, koji je nekoliko dana pre toga bio objavljen na Jutjubu. Rajs se pri tom pozivala na podatke američkih obaveštajnih službi.
XS
SM
MD
LG