Linkovi

Bogataši ne osećaju udar krize


Kuća u Los Altosu u Kaliforniji procenjena na 4 miliona dolara u novembru 2011.

Tržište luksuznih kuća jedna je od retkih svetlih tačaka američke privrede.

U najekskluzivnijim delovima Kalifornije cene superluksuznih kuća rastu. Sudeći prema tome šta se prodaje i kupuje u čuvenoj oblasti Bel er, ekonomska kriza ne pogađa svačiji džep.

Tržište luksuznih kuća jedna je od retkih svetlih tačaka američke privrede. Megapalate se sve više traže i agenti za prodaju nekretnina u širem području Los Anđelesa kažu da cene premašuju višegodišnje rekorde.

U kući kao što je ova u Bel eru, u ulici Sent Pjer broj 457, možete da parkirate svoj Ferari direktno u holu, a stvari da ostavljate u ugrađenom dvospratnom ormaru.
Analitičari predviđaju da će cene prosečnih kuća u Americi u narednih pet godina rasti 4 odsto godišnje.

Sali Forster Džouns je agent kompanije Koldvel benker.

Kupci koji imaju para sada su opušteni. Svetska recesija ih nije mnogo pogodila i za cene u okolini Los Anđelesa smatraju da su kao na rasprodaji. A kada im nešto izgleda jeftino spremni su da to kupe“, kaže Sali Džouns.

Ali nisu samo bogati Amerikanci kupci skupih kuća u Kaliforniji. Interesenata ima i među strancima.

„Međunarodni kupci dolaze u Los Anđeles jer ga smatraju svetskim gradom, u kome su cene niske u poređenju sa drugim metropolama. Ovde dolaze da kupe nešto specijalno. Valutni kurs je vrlo povoljan pa im sve izgleda jeftino“, kaže Sali Džouns.

Sali Džouns kaže da ti kupci uvek traže nešto jedinstveno, po čemu bi se razlikovali od suseda. Ova kuća je san snova za one koji vole da priređuju zabave. Ima sedam spavaćih soba i 11 kupatila, sa ukupnom površinom od 1580 kvadratnih metara.

Bioskopska sala je poslednji krik tehnike, ima i ostavu za vina, sobu za pušenje, pokriveni bazen i prostor za masažu, kao i ogromnu glavnu spavaću sobu sa dva kupatila i dvospratnim ormarom. Tu je i soba sa sefom, gurmanska kuhinja, gostinska kuća i podzemna garaža.

Majkl Korbet je stručnjak za nekretnine i voditelj TV šoua Palate i milioneri.

Ljude definitivno privlači čar tri grada – Bel era, Beverli hilsa i Malibua. Kada ste tu osećate da ste među kremom. Bel er je posebno na ceni jer je najotmeniji. Imanja su veća i sve je veoma ekskluzivno. Za godinu dana ovde je prodato svega 20 kuća“, kaže Korbet.

Korbet dodaje da su u odnosu na prošlu godinu ovdašnje cene porasle za 12 odsto. Za ovu kuću vlasnici su istakli cenu od - 21 i po milion dolara.
XS
SM
MD
LG