Linkovi

SAD pozdravljaju izbore na Kosovu i osudjuju incidente


U saopšternju Stejt dipartmenta ističe se da je uspešno sprovodjenje lokalnih izbora na Kosovu važan aspekt implementacije sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, zaključenog uz posredovanje EU.

"Sjedinjene Države odaju priznanje Republici Kosovo na istorijskim izborima 3. novembra," ističe se u saopštenuju koje je večeras objavila zamenica portparola Stejt dipartmenta Meri Harf.

"Uprkos zastrašivanju i nasilju sa ciljem da se zaustavi demokratski proces narod severnog Kosova ostvario je svoje pravo da izabere svoje legitimne predstavnike prvi put u nizu godina," navodi se u saopštenju.

"Pozdravlljamo predanost vlada Kosova i Srbije da ohrabre učešće birača i omoguće narodu Kosova da demokratski izabere svoje lidere," dodaje se u saopštenju uz poziv Kosovu i Srbiji da osiguraju da se naredna faza izbornog procesa sprovede na miran, slobodan i pravedan način.

Stejt dipartment takodje ističe da Sjedinjene Države osudjuju napade u severnoj Mitrovici, koji su bacili ljagu na izbore na severu Kosova i očekuju od relevantnih kosovskih vlasti da privedu odgovorne pravdi. "Ne smemo da dopustimo da nasilje nekolicine zaseni značajno dostignuće koje ovi izbori predstavljaju," zaključuje se u saopštenju Stejt dipartmenta.
XS
SM
MD
LG