Linkovi

Vašington za oštrije sankcije Severnoj Koreji


Severno korejski vojnici na granici dve Koreje

Vašington se zalaže za oštre medjunarodne sankcije Severnoj Koreji nakon uspešnog lansiranja dugometne rakete prošlog meseca

Pomoćnik američkog državnog sekretara, Kurt Kembel, izjavio je da se Vašington zalaže za oštre medjunarodne sankcije Severnoj Koreji nakon uspešnog lansiranja dugometne rakete prošlog meseca.

Kembel je danas rekao novinarima u Seulu da očekuje zvanične korake Saveta bezbednosti UN u tom smislu u neposrednoj budućnosti.

Kambel, inače najviši američki izaslanik za Aziju, takodje je upozorio Severnu Koreju da ne preduzima nikakve dalje „provokativne“ korake, u jeku nagadjanja da se Pjongjang priprema da izvrši nuklearnu probu.

Nedavni satelitski snimci ukazuju na povećanu aktivnost u jednom severnokorejskom nuklearnom objektu, što je podstaklo strahovanja da bi Pjongjang mogao da nakon lansiranja rakete izvrši i nuklearnu probu, kao što je bio slučaj 2006. i 2009.

Savet bezbednosti je osudio lansiranje severnokorejske rakete kao kršenje postojećih sankcija kojima se Pjongjangu zabranjuje da vrši testiranje balističkih raketa.

Medjutim, Sjedinjene Države i njihovi saveznici još nisu uspeli da zavedu oštrije medjunarodne sankcije Severnoj Koreji, delimično i zbog protivljenja njenog glavnog saveznika Kine.
XS
SM
MD
LG