Linkovi

Obama protiv kontroverznog naftovoda


Predsednik Barak Obama govori o naftovodu Kistoun u Beloj kući, u prisustvu potpredsednika SAD Džozefa Bajdena i državnog sekretara Džona Kerija
Predsednik Barak Obama govori o naftovodu Kistoun u Beloj kući, u prisustvu potpredsednika SAD Džozefa Bajdena i državnog sekretara Džona Kerija

Predsednik Barak Obama je, posle sedmogodišnje debate, odbacio izgradnju kontroveznog naftovoda Kistoun, od nalazišta u Kanadi kroz centralni deo Sjedinjenih Država.

Obama je tokom obraćanja u Beloj kući rekao da 1900 kilometara dug naftovod ne bi bi služio nacionalnim interesima Sjedinjenih Država.

Takođe je istakao da ne bi imao značajan, dugoročan doprinos američkoj ekonomiji kada je reč o otvaranju radnih mesta, niti bi doveo do snižavanja već niskih cena goriva u Americi. Predsednik je o svojoj odluci obavestio novog kanadskog premijera Džastina Trudoa.

Aktivisti već dugo tvrde da bi projekat Kistoun naneo štetu životnoj sredini duž planirane rute. Naftovod je trebalo da prenosi 800 hiljada barela sirove nafte dnevno od nalazišta peščanog katrana u Kanadi do rafinerija u Teksasu.

Predsednik Obama je poručio da Sjedinjene Države imaju vodeću ulogu u smanjenju emisije ugljen dioksida da bi se ublažile klimatske promene i da bi odobravanje kontroveznog projekta podrilo poziciju zemlje u svetu uoči klimatskih razgovora narednog meseca u Parizu.

Republikanski lideri u Kongresu, koji podržavaju izgradnju naftovoda, oštro su kritikovali Obaminu odluku. Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan poručio je na Tviteru da je reč o pogrešnom potezu, da Obama u suštini odbija dobro plaćene poslove, najvećeg trgovinskog partnera Amerike, volju američkog naroda i dvostranačku većinu u Kongresu. Mnoge demokrate, među kojima i predsednički kandidat Berni Sanders, pozdravile su današnju odluku.

XS
SM
MD
LG