Linkovi

Keri podvukao predanost SAD Egiptu


A small group of protesters against the new security law are beaten with wooden clubs and arrested by riot police after shouting against the new law, outside the Parliament building in Nairobi, Kenya.

Sjedinjene Države i dalje partner Egipta, uprkos suspenziji dela pomoći vladi koja je pod pokroviteljstvom vojske, saopštio američki zvaničnik

Američki državni sekretar Džon Keri je rekao da su Sjedinjene Države i dalje predani prijatelj i partner Egipta, uprkos odluci da se suspenduje deo pomoći vladi pod pokroviteljstvom vojske koja je preuzela vlast od izabranog islamističkog predsednika.

Keri je danas tokom zajedničke konferencije za štampu u Kairu sa svojim egipatskim kolegom Nabilom Fahmijem rekao da američko egipatski odnosi ne bi trebalo da budu definisani nivom američke pomoći.

Administracija predsednika Obame je prošlog meseca saopštila da suspenduje dostavu helikotera Apači i borbenih mlaznjaka F-16 Egiptu u odgovoru na nedavno političko nasilje u toj zemlji.

Vašington je kritikovao eigpatsku vojsku zbog zbacivanja prvog demokratski izabranog predsednika Mohameda Morsija sa vlasti. Američki državni sekretar posetio je Egipar dan uoči početka sudjenja Morsiju i prva je odrednica devetodnevne diplomatske misije na Bliskom istoku i u Evropi.
XS
SM
MD
LG