Linkovi

Zastoj na američkom tržištu rada


Njujorčani prolaze pored gradilišta na Menhetnu
Njujorčani prolaze pored gradilišta na Menhetnu

Zapošljavanje u SAD usporeno je već treći mesec za redom, što utiče i na predizbornu trku za položaj u Beloj kući

U Sjedinjenim Državama je prošlog mjeseca otvoreno samo 80 hiljada novih radnih mjesta, dok se stopa nezaposlenosti zadržala na 8,2 odsto. Pojedini ekonomisti predviđali su da će tržište rada možda ojačati, ali je prema vladinom izvještaju u prosjeku otvarano samo 75 hiljada radnih mjesta mjesečno u period od aprila do juna, što je mnogo manje od rasta zabilježenog početkom godine. Mjesečni izvještaj o zapošljavanju postao je barometar situacije u najvećoj svjetskoj ekonomiji i ima ključnu ulogu u kampanji za predsjedničke izbore.

Razaočaravajući izvještaj o zapošljavanju jasan je pokazatelj da se, tri godine nakon zvaničnog okončanja recesije, američka ekonomija i dalje suočava sa problemima. Poslodavci su u junu otvorili samo 80 hiljada novih radnih mjesta, što je mnogo manje nego što su ekonomisti očekivali. Zapošljavanje je usporeno već treći mjesec za redom, zbog čega je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena - 8, 2 odsto. Predsjednik Barak Obama je na predizbornom skupu u Ohaju priznao da nije zadovoljan danas saopštenim podacima.

"Ne možemo da budemo zadovoljni zato što naš cilj nikada nije bio da samo nastavimo da radimo kako bi se vratili na stanje kakvo je bilo 2007. Želim da se vratim u vrijeme u kojem porodice iz srednje klase i oni koji rade na tome da budu srednja klasa imaju osnovnu sigurnost. To je naš cilj. Zbog toga moramo da podstaknemo još brži ekonomski rast. I moramo da zaposlimo još veći broj ljudi”.

Obamin vjerovatni rival iz Republikanske stranke, Mit Romni, prekinuo je odmor u Nju Hemširu kako bi poručio da je izvještaj o radnim mjestima dokaz da je aktuelnom predsjedniku isteklo vrijeme.

“To je još jedan udarac za porodice iz srednje klase. Izvještaj potvrđuje ono što sam čuo tokom obilaska zemlje i susreta sa porodicama u njihovim domovima, kafićima, restoranima… Američke porodice se suočavaju sa poteškoćama. Ima puno bijede u današnjoj Americi i ove cifre podvlače ono što ljudi osjećaju, kao i teškoće sa kojima se suočava srednja klasa”.

Na nove vijesti o američkoj privredi brzo je reagovao i Vol Strit. Ključni berzanski indeks Dau Džons je u prvih nekoliko minuta trgovine pao za više od 100 poena i bio u minusu veći dio dana. Cijene goriva u međuvremenu ponovo rastu, prvi put od aprila, što je još jedan dokaz da je ekonomija i dalje ključno pitanje uoči novembarskih izbora.
XS
SM
MD
LG