Linkovi

Novi potresi na tržištima


Nepovoljne ekonomske vesti ponovo su glavna tema debate u predizbornoj kampanji u Sjedinjenim Državama

Vrednost akcija na svjetskim tržištima danas je naglo pala, u pojedinim zemljama i više od dva odsto. Investitori strahuju zbog mogućeg raspada eurozone, ali i usporavanja ekonomskog oporavka u Sjedinjenim Državama gdje je, krajem prošle nedelje, nepovoljni majski izvještaj o zapošljavanju izazvao najveće padove na njujorškoj berzi u ovoj godini.

Rast broja radnih mesta u Sjedinjenim Državama nije bio ovoliko spor više od godine. Prošlog meseca je otvoreno svega 69 hiljada radnih mesta – što je daleko manje od 150 hiljada koliko je očekivao Vol strit. Odmah je reagtovala i berza. Indeks Dau Džons je posle otvaranja pao za više od 200 poena – zaključujući najlošiji mesec na Vol stritu u protekle dve godine.

Analitičari za pesimizam okrivljuju kombinaciju faktora – od ekonomskog usporavanja u Aziji do opasnosti od evropskog kolapsa koju donose dužnički problemi u Grčkoj. Investicioni strateg organizacije „Standard end Pur“, Sem Stoval, govorio je o tome za Glas Amerike.

„Ako zapažamo slabost u Evropi, u Kini i tako dalje, onda se to odslikava u broju nezaposlenih, možda ne u smislu da se ljudi otpuštaju, nego više da kompanije oklevaju da zapošljavaju, jer ne vide rast potražnje.“

Međutim, mali brojevi na tržištu rada se koriste u izbornoj godini. Republikanski predsednički kandidat Mit Romni nije gubio vreme da preko televizije napadne predsednikovu politiku.

„Svu svoju energiju ću da usredsredim na vraćanje Amerike na posao, a ovaj predsednik to ne radi.“

Analitičari kažu da bi loši podaci o zapošljavanju mogli da umanje predsednikove šanse za ponovni izbor u novembru. Obama je bio prisiljen da se brani na kampanjskom skupu u Minesoti, gde je pristalicama objasnio da ekonomski problemi zemlje neće moći da se reše preko noći.

„Ekonomija ponovo raste, ali ne onoliko brzo koliko bismo želeli. Naš poslovni sektor je otvorio gotovo četiri miliona i 300 hiljada novih radnih mesta tokom proteklih 27 meseci, ali kao što smo čuli u najnovijem izveštaju o radnim mestima, i dalje ih ne otvaramo onoliko brzo koliko bismo hteli.“

Jasno je da to nije ono što žele da čuju milioni Amerikanaca. Mario Sparasijano je od marta bez posla.

Stavio sam prijave na internet i javljao se lično, ali su mi uvek rekli da su već nekog zaposlili, ili da su našli nekog kvalifikovanijeg.“

Posle jedanaestomesečnog smanjivanja, stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama se u maju povećala na 8,2 odsto. Sekretarijat za rad je saopštio da je najveći gubitak nastao zbog otpuštanja državnih službenika i usporenja građevinskog sektora.
XS
SM
MD
LG