Linkovi

SAD: Podizanje kamatnih stopa već u septembru?


Stopa nezaposlenosti u julu ostala je nepromenjena – 5,3 odsto, ali analitičari smatraju da će najnoviji podaci povećati pritisak na Federalne rezerve da počnu da podižu kamatne stope.

Američki sekretarijat za rad je u petak saopštio da je američka ekonomija u julu dodala 215 hiljada radnih mesta. To bi mogao da bude još jedan znak poboljšanja na tržištu rada pošto je već treći mesec za redom dodato više od 200 hiljada radnih mesta. Mada je stopa nezaposlenosti ostala nepromenjena – 5,3 odsto, analitičari smatraju da će najnoviji podaci povećati pritisak na Federalne rezerve da počnu da podižu kamatne stope.

Kada se radi o radnim mestima julski izveštaj je solidan - najviše radnih mesta otvoreno je u trgovini, sektoru poslovnih usluga i zdravstvu. Ged Levanon, direktor za ekonomske prognoze u analitičkoj grupi Conference Board smatra da je to pozitivan razvoj dogadjaja koji bi trebalo da dovede i do porasta zarada.

"Mislim da zastoj na tržištu rada polako ostaje iza nas i da ono postaje sve dinamičnije. To je dobro za zaposlene i u jednom trenutku će doći do porasta plata. Amerikanci takodje imaju veće šanse da nadju posao koji im se dopada tako da je opšta slika povoljna", kaže Levanon.

Prosečna nadnica po satu povećana je za 5 centi, odnosno za 2,1 odsto u poredjenju sa istim periodom prošle godine. Medjutim, ako je suditi prema reakcijama Volstrita ne biste stekli povoljan utisak.

Akcije su prvobitno pale posle izveštaja o radnim mestima, ali je to više odraz pritiska na Federalne rezerve da povećaju kamatne stope. Ukoliko se pozitivan trend na tržištu rada nastavi i sledećeg meseca Federalne rezerve neće imati drugi izbor do da povećaju kamatne stope, kaže analitičar Mark Hemrik, koji je govorio za Glas Amerike putem Skajpa.

"Zvaničnici Federalnih rezervi vole da kažu da njihove odluke zavise od podataka. Stoga mislim da će čekati do poslednjeg trenutka da bi sakupili sve podatke pre nego što podignu kamatne stope, ali mislim da je to definitivno moguće", ističe Hemrik.

Obojica analitičara sa kojima smo razgovarali predvidjaju povećanje kamatnih stopa pre kraja godine.

"Ipak mislim da je verovatnije do će to biti već u septembru", procenjuje Levanon.

Federalne rezerve su držale kamatne stope na veoma niskom nivou, blizu nule još od 2008. kako bi podstakle potražnju, kako od strane biznisa tako i potrošača. Ukoliko kamatne stope budu povećane u septembru to bi bilo prvo povećanje u poslednjih gotovo 10 godina.

XS
SM
MD
LG