Linkovi

Martin Dempsi u poseti Jerusalimu


Izraelski predsednik Ruven Rivlin i general Martin Dempsi u Jerusalimu, 10. juni, 2015.
Izraelski predsednik Ruven Rivlin i general Martin Dempsi u Jerusalimu, 10. juni, 2015.

Odlazeći načelnik združenog generalštaba američkih oružanih snaga, general Martin Dempsi nalazi se u Jerusalimu kako bi, u vreme pojačanih bezbednosnih pretnji Irana, pružio uverenje izraelskim vlastima da Sjedinjene Države vojno i dalje stoje uz njih.

General Martin Dempsi se u Jerusalimu sastao sa izraelskim predsednikom Ruvenom Rivlinom, koji je izrazio uverenje da je Izrael pod stvarnom pretnjom Irana.

“Ponekad se o nečemu ne slažemo sa američkom administracijom, sa američkim predsednikom, i sa nekim američkim generalima, kao o potrebi da postignemo razumevanje sa Iranom na osnovu načela slobodnog sveta, da pustimo Irance da shvate da je to daleko bolje za njih. Za nas to nije teoretski stav; mi sve vreme znamo da su Iranci oko nas, na severu i jugu. Oni pokušavaju da nas zaplaše tako što su rasporedili više od 100 hiljada raketa i uperili ih ka Izraelu. Oni su spremni da ispale rakete na nas”.

Dempsi, koji se sastao i sa visokim izraelskim vojnim zvaničnicima, uveravao je Rivlina da između Izraela i Sjedinjenih Država postoji snažno poverenje.

“Šest puta sam bio ovde u poseti; moj izraelski kolega je osam puta bio u poseti Sjedinjenim Državama, dok na operativnom nivou neprekidno komuniciramo, i upravo kroz tu interakciju i taj nivo međusobnog odnosa, možemo da sagradimo razumevanje da je neophodno za naše obe države da nastavimo da rešavamo bezbednosne izazove koji su ne samo pred Izraelom već i pred Sjedinjenim Državama”.

Dnevnik Njujork tajms objavio je da su izraelski zvaničnici pokušali da izvrše pritisak na Dempsija da proširi program dugotrajnog održavanja izraelske vojne superiornosti u odnosu na regionalne neprijatelje. U članku se navodi da taj zahtev Izraela pokazuje ne samo pojačanu zabrinutost zbog međunarodnog nuklearnog dogovora sa Iranom, već i povećanje količine zaliha koje Sjedinjene Države daju arapskim zemljama, koje takođe strahuju od Teherana.

Dempsi je istakao da su dugoročni izgledi bolji ukoliko se postigne sveobuhvatni nuklearni sporazum da se Teheran spreči da postane nuklearna sila.

Američki general, koji je u petoj, i poslednjoj poseti Izraelu pre odlaska u penziju u oktobru, poručio je da Vašington jasno vidi kakav rizik Iran predstavlja za čitav taj region i dodao da će Sjedinjene Države u saradnji sa svojim saveznicima raditi na rešenju tog problema.

XS
SM
MD
LG