Linkovi

Izrael oštro kritikuje Kerijevu izjavu


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu na sednici vlade, 2. februara 2014.

Visoki izraelski zvaničnici upozorili su juče državnog sekretara Džona Kerija da neće pod pritiskom prihvatiti mirovni sporazum sa Palestincima.

Izraelski zvaničnici su gnevno reagovali posle upozorenja američkog državnog sekretara Džona Kerija da bi neuspeh mirovnih pregovora mogao da izazove povećani međunarodni bojkot Izraela. Keri je to rekao na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti. Članovi izraelskog kabineta su na redovnoj nedeljnoj sednici primili tu izjavu kao direktnu pretnju.

“Pokušaji uvođenja bojkota državi Izrael, nemoralni su i nepravedni i ne mogu da postignu svoj cilj. Prvo, time se učvršćuje palestinski stav stalnog odbijanja, a potom i udaljavanje od mira. Drugo, nikakav pritisak me ne može privoleti da odustanem od vitalnih interesa države Izrael - a pre svega od bezbednosti njenih građana. Stoga pretnja bojkotom Izraelu neće postići cilj,” rekao je izarelski premijer Benjamin Netanjahu.

U međuvremenu, Stejt department je izdao saopštenje sa objašnjenjem da su reči američkog sekretara izvučene iz konteksta i da se Keri energično protivi bojkotu Izraela, a da je u komentaru jednostavno ukazivao na akcije drugih.

Evropska unija je, na primer, zapretila da će bojkotovati robu proizvedenu u jevrejskim naseljima, dok je nekoliko evropskih kompanija prekinulo poslovanje sa izraelskim firmama koje operišu na Zapadnoj obali.
XS
SM
MD
LG