Linkovi

Bliskoistočni kvartet poziva na osnivanje palestinske države kroz dve godine


Medjunarodni pregovarački, takozvani Bliskoistočni kvartet, pozvao je Izrael i Palestince da u roku od 24 meseca postignu sporazum o osnivanju nezavisne palestinske države.

Posle današnjeg sastanka u Moskvi, diplomate su pozvale dve strane da obnove pregovore i izrade plan kojim bi se okončala izraelska okupacija i osnovala održiva palestinska država.

Kvartet je izdao saopštenje u kome se poziva Izrael da zamrzne sve aktivnosti vezane za izgradnju naselja. U saopštenju se kritikuje Izrael zbog namere da u okupiranom Istočnom Jerusalimu izgradi novih 1600 stanova, uz konstataciju da međunarodna zajednica nije priznala pripajanje tog područja Izraelu.

Pomenuti kvartet sačinjavaju diplomate iz Sjedinjenih Država, Rusije, Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Izraelski ministar inostranih poslova, Avigdor Liberman, odgovorio je danas rekavši da se mir ne može veštački nametati nerealnim kalendarom.

Palestinski predsednik, Mahmud Abas, pozdravio je saopštenje Bliskoistočnog kvarteta i rekao da je od kritične važnosti da Izrael reaguje obustavljanjem aktivnosti na izgradnji stanova.

U međuvremenu, u Istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali došlo je do novog porasta napetosti.

Palestinski demonstranti bacali su kamenje, a neki od vernika koškali su se sa policijom, danas, kada je izraelska policija pooštrila bezbednost u jerusalimskom Starom gradu.

Oko 2500 policajaca i vojnika izašlo je na ulice Istočnog Jerusalima, očekujući nove sukobe u blizini džamije Al-Aksa.

Palestincima mlađim od 50 godina bilo je zabranjeno da uđu u krug džamije zbog čega su neki vernici bili primorani da se mole van zidina Starog grada, pod prismotrom izraelskih policajaca.

Povremenih sukoba bilo je i u delovima Istočnog Jerusalima i u Hebronu i Bilinu, na Zapadnoj obali. U okviru demonstracija u Gazi protiv strožih mera bezbednosti, Palestinci su spalili maketu mrtvačkog kovčega.

Džamija Al-Aksa nalazi se na mestu koje i muslimani i Jevreji smatraju za sveto.

Napetost između Izraela i Palestinaca raste od prošle nedelje, kada je Izrael objavio plan za izgradnju novih stanova za Jevreje u Istočnom Jerusalimu.

XS
SM
MD
LG