Linkovi

Specijalne američke trupe u Iraku


Američka vojska u Avganistanu (arhiva)
Američka vojska u Avganistanu (arhiva)

Specijalne vojne trupe biće razmeštene u Iraku kako bi se povećao pritisak na terorističku grupu Islamska država, saopštili su zvaničnici Pentagona dodajući da će ti vojnici obavljati dobro planirane i veoma dobro ciljane zadatke u Iraku i Siriji.

Pukovnik Stiv Voren rekao je da će se “specijalizovana pohodna jedinica” sastojati od oko 100 vojnika, uključujući manju grupu komandosa koji će obavljati “veoma precizne, veoma hirurške” operacije.

Voren je nije precizirao koliki je tačno broj američkih trupa u komando timu, ali je rekao da će to biti u “dvocifrenim brojevima”. On je istakao da nove specijalne vojne jedinice neće biti poslate u svojstvu kopnenih kontrolora, odnosno “osmtrača” za koalicione vazdušne napade na uporišta Islamske države.

Ranije danas, američki šef diplomatije Džon Keri je u tokom boravka u Briselu rekao da je sekretar za odbranu Sjedinjenih Država Eš Karter unapred obavestio iračku vladu da će oko 200 specijalaca u narednih nekoliko nedelja biti poslati u Irak gde će napasti “mozak i nervni sistem” Islamske države.

Irački premijer Hajder al Abadi pohvalio je svoju vojsku u saopštenju u kojem se navodi da iako njegova zemlja ceni podršku svojih međunarodnih partnera, to ne znači da su joj potrebne strane vojne trupe na terenu.

Keri je izrazio snažnu podršku za Al Abadija i rekao da se planovi Sjedinjenih Država sprovode u punoj saglasnosti sa iračkom vladom.

XS
SM
MD
LG