Linkovi

Obama: Oslabićemo i uništićemo ISIL


Predsednik Barak Obama pre govora u Američkoj centralnoj komandi
Predsednik Barak Obama pre govora u Američkoj centralnoj komandi

Američki predsednik Barak Obama ponovo se zarekao da će oslabiti i na kraju uništiti ekstremističku grupu Islamska država koja operiše u Iraku i Siriji. Obama je takođe poručio da će SAD to ostvariti kao deo koalicije i bez korišćenja američkih kopnenih snaga.

Obraćajući se vojnicima u vazduhoplovnoj bazi „Mekdil“ u Tampi, na Floridi, američki predsednik je naglasio da ekstremisti poznati po skraćenici ISIL, moraju da budu zaustavljeni i obećao da će američka vojska sa svojim ljudstvom i opremom pomoći u tome. Obama je međutim nedvosmisleno insistirao da američke snage koje budu razmeštene u Irak - neće biti deo borbene misije.

"Kao vaš vrhovni komandant, neću vam nametnuti obavezu - ni vama, niti ostatku naših oružanih snaga - ratovanja na terenu u Iraku. Posle decenije razmeštanja ogromnog broja vojnika u toj zemlji, mnogo je efikasnije da koristimo naše jedinstvene mogućnosti da podržimo naše partnere na terenu, kako bi oni mogli sami da obezbede budućnost svoje zemlje. I to je jedino rešenje koje će biti uspešno na duži rok". Obama je izjavio da su SAD napravile koaliciju koju čini više od 40 zemalja, spremnih da ponude pomoć u velikoj kampanji protiv ISIL-a. On je dodao da su SAD iz svojih ranijih iskustava naučile da takvu vrstu operacije ne mogu uspešno da izvedu same.

Dan ranije, načelnik generalštaba američkih oružanih snaga general Martin Dempsi nagovestio je da postoji mogućnost da američki vojnici budu korišćeni u borbi protiv ISIL-a, donosno da bi on preporučio slanje američkih savetnika u borbu ukoliko bi mislio da je to neophodno.

XS
SM
MD
LG