Linkovi

SAD: Teška misija protiv ISIS-a


Američki borbeni avioni
Američki borbeni avioni

Sekretar za odbranu Čak Hejgel ponovio je da je postavljeni zadatak opasan, ali da nema popuštanja u vazdušnoj kampanji protiv ISIS-a.

Ekstremistička grupa Islamska država, poznata i kao ISIS, uspeva da se adaptira vazdušnoj kampanji koalicije koju predvode SAD, skrivajući ciljeve u Iraku i Siriji, otežavajući njihovu identifikaciju i eliminaciju - saopštio je načelnik generalštaba združenih snaga američke armije general Martin Dempsi. To je rekao dan pošto je sekretar za odbranu Čak Hejgel izjavio da je zadatak savladavanja takozvane “Islamske države” težak i komplikovan.

U kurdskom mestu Kobani na severu Sirije, nastavljaju se žestoke ulične borbe, koje su zatekle mnogobrojne civile, dok se broj izbeglica povećava. U susednom Iraku, vladine snage i dalje vode borbu protiv sunitskih ekstremista na prilazima Bagdada, gde je novi talas samoubilačkih napada auto-bombama odneo nove žrtve.

Međutim, američki vojni komandanti ističu da je zaustavljeno napredovanje “Islamske države” prema Bagdadu i Irbilu, bez obzira što ekstremisti uspevaju da prikriju svoje kolone i položaje od vazdušnih napada koalicije. Iako to otežava zadatak, misija koalicije je i dalje ostvarljiva, tvrdi načelnik Generalštaba združenih snaga američke vojske Martin Dempsi.

“Neprijatelj se prilagođava, i postaje sve teža meta. Vešto manevriše, koristi stanovništvo, i ume da se prikrije. Međutim, čim utvrdimo metu, gađamo je.”

Tokom najnovije posete Čileu, sekretar za odbranu Čak Hejgel ponovio je da je postavljeni zadatak opasan, ali da nema popuštanja u vazdušnoj kampanji protiv ISIS-a.

“Operacija degradiranja do konačnog uništenja ISIS-a biće dugotrajno. To je težak i komplikovan posao. Za uspeh je potrebno steći više faktora: jaku koaliciju, snažnu, stabilnu i ujedinjenu iračku vladu, snažnu opoziciju u Siriji. Sve je to potrebno. Ništa neće biti brzo, niti lako.”

Mnogo ozbiljniju ocenu situacije pružio je republikanski senator Džon Mekejn, koji je juče izjavio da “pobeđuje” ISIS. Za sada nije potrebno upućivanje američkih borbenih jedinica u Irak, tvrdi general Dempsi.

Najviši američki general, međutim, ističe da bi bilo dobro da američki vojnici budu u pratnji iračkih snaga u budućim borbama kao što je ponovno zauzimanje Mosula – trećeg po veličini grada u Iraku, koji se nalazi u rukama “Islamske države.”

XS
SM
MD
LG