Linkovi

Irak će imenovati novog vojnog komandanta


General Džozef Danford
General Džozef Danford

Irački lideri će danas početi proces za izbor komandanta koji bi služio kao centralna ličnost koja bi osigurala da se bolje organizuju različite snage u borbi protiv ekstremista Islamske države.

Načelnik združenog generalštaba oružanih snaga SAD, general Džozef Danford je juče tokom posete Iraku rekao da je Amerikancima predvodjenoj koaliciji potrebna jedna osoba koja može da govori sa autoritetom o kopnenoj kampanji u cilju pružanja bolje podrške.

I mada koalicija sprovodi vazdušne napade, grupa boraca iz iračke armije, šiitske paravojne snage, pripadnici sunitskih plemena i kurdske snage se bore protiv ekstremista u različitim delovima Iraka sa različitim rezultatima. Generalno, Islamska država je zadržala veliki deo teritorije koju je zauzela pre više od godinu dana.

Jedan nedavni uspeh bilo je ponovno sticanje kontrole nad gradom Beidži, severno od Bagdada, u kojem se nalaze ključne naftne rafinerije, gde su, prema navodima SAD i iračkih vojnih zvaničnika, iračke snage preuzele “punu kontrolu” nakon više od godinu dana sukoba.

Pored susreta sa liderima iračke vlade, Danford se takodje sastao sa liderom kurdistanske regije u Iraku, predsednikom Masudom Barzanijem u okviru posete sa ciljem da se proceni sukob protiv ekstremista Islamske države.

Danford je rekao Barzaniju da SAD I Kurdi “imaju zajedničkog neprijatelja”.

XS
SM
MD
LG