Linkovi

Bez pregovora SAD i Irana


Vojna parada u Iranu

Sjedinjene Države i Iran demantuju novinski izveštaj prema kojem su se dogovorili da direktno razgovaraju o spornom nuklearnom programu Teherana

Iranski ministar inostranih poslova Ali Akbar Salehi je na današnjoj konferenciji za novinare izjavio da njegova vlada ne učestvuje u ikakvim sličnim razgovorima sa Vašingtonom. Bela kuća je takođe demantovala izveštaj objavljen u listu „Nujork tajms“, u kojem se navodi izjava neimenovanog zvaničnika Obamine administracije.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Tomi Vjetor je saopštio da će Sjedinjene Države nastaviti da rade na pronalaženju diplomatskog rešenja zajedno sa pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Nemačkom.

„Njujork tajms“ u izveštaju navodi da Sjedinjene Države i Iran tajno razmenjuju poruke gotovo od samog dolaska Baraka Obame na predsednički položaj 2009. Navodi se da je visoki zvaničnik takođe rekao da Iran želi da se na direktne razgovore pričeka dok ne prođu predsednički izbori u novembru, da bi video sa kim će da pregovara.

Izraelski potpredsednik Moše Jalon je danas izjavio da je iransko vođstvo, prema informacijama kojima raspolaže Izrael, protiv direktnih razgovora sa Vašingtonom i da on lično veruje u vašingtonski demanti novinskog izveštaja.
XS
SM
MD
LG