Linkovi

Kongresmeni protiv sporazuma sa Iranom


Zgrada američkog Kongresa
Zgrada američkog Kongresa

Predstavnički dom američkog Kongresa glasao je protiv rezolucije kojom se podržava nuklearni sporazum sa Iranom, što predstavlja simboličan potez republikanskih kongresmena koji su protiv dogovora.

Glasanje je dio napora Republikanske stranke da naglasi svoje protivljenje sporazumu, nakon što su demokrate u Senatu blokirale njen plan da poništi međunarodni dogovor.

Tokom drugog simboličnog glasanja, 247 zakonodavaca je podržalo, dok je 186 bilo protiv, zakonskog predloga koji bi zabrani predsedniku Baraku Obami da ukine, suspenduje ili ublaži sankcije Iranu. Da bi postao zakon, taj predlog mi morao da bude usvojen u Senatu, a zatim da preživi predsednički veto. Senat ne planira da glasa o danas usvojenim merama.

Predsedavajući predstavničkog doma Džon Bejner juče je izjavio da republikanci razmatraju podizanje tužbe protiv predsednika Obame zbog toga što nije predao tekstove pratećih sporazuma, između Irana i Međunarodne agencije za atomsku energiju, Kongresu, ističući da 60 dana perioda za razmatranje iranskog sporazuma još nije ni počelo. Međutim, Bela Kuća se ne slaže i navodi da ističe vreme u kojem Kongres može da razmotri dogovor sa Iranom.

“Uloga Kongresa ovde nije bila da se obezbedi usvajanje sporazuma već su oni u osnovi imali 60 dana da to onemoguće i ako glasanje krene putem za koji mi mislimo da će krenuti, a mislim da to svi očekuju, mogućnost Kongresa da se angažuje ističe, 17. septembra. I to će biti dobra vest i to će značiti da međunarodna zajednica može da krene dalje sa primenom sporazuma”, rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

Iako se o prednostima iranskog nuklearnog sporazuma i dalje raspravlja, zakonodavci iz obe partije se slažu da je to verovatno najvažnije pitanje koje je stiglo na Kapitol Hil za vreme njihovog mandata.

XS
SM
MD
LG