Linkovi

Keri: 400 miliona Teheranu nije otkup za taoce


Američki državni sekretar Džon Keri
Američki državni sekretar Džon Keri

Državni sekretar Džon Keri je rekao da se Sjedinjene Države ne bave “plaćanjem otkupnine za taoce” u jeku kritika da je Obamina administracija platila 400 miliona dolara gotovog novca Iranu na isti dan kada je Teheran pustio na slobodu četvoricu otetih američkih državljana.

Američki funkcioneri su naveli da je 400 miliona dolara u stranoj valuti dostavljeno Iranu u januaru bio novčana nadoknada za rešavanje starog spora oko propalog sporazuma o prodaji američkog oružja za vreme režima bivšeg šaha Reze Pahlavija, jer to oružje nikada nije dostavljeno Iranu.

Medjutim, kritičari, posebno oni koji se protive iranskom nuklearnom sporazumu, pomenutu transakciju nazivaju “isplaćenom otkupninom za taoce.”

Senator sa Floride Marko Rubio je u tviteru zabeležio da je transakcija “jednostavno neverovatna”.

U saopštenju predsednika Odbora Predstavničkog doma za inostrana pitanja Eda Rojsa je rečeno da takva vrsta isplate “samo još više ugrožava američke živote." "Mi već znamo da je iranski nuklearni sporazum bio istorijska greška. Izgleda da su stvari još gore,” navodi se u saopštenju.

Tokom današnje posete Argentini državni sekretar Keri je branio potez Bele kuće.

“Sjedinjene Američke Države ne plaćaju otkupninu za taoce i o tome ne pregovaraju ni sa jednom zemljom – nikada to nismo činili i ne činimo to sada,” rekao je Keri dodavši: “Pod brojem jedan to nije politika SAD, a pod brojem dva vest nije nova, jer je sam predsednik Sjedinjenih Država, u vreme kada je sastavljan nuklearni sporazum, najavio ovu transakciju.

To saopštenje je identično sa ranijom izjavom predstavnika Bele kuće Džoša Ernesta, koji je rekao da jedino “desničari u Iranu i republikanci u Americi, koji kritikuju nuklearni sporazum, tvrde da je reč o plaćanju otkupnine za taoce.”

Sjedinjene Države su gotov novac u evrima, švajcarskim Francima i drugim valutama poslale u Iran u neobeleženom teretnom avionu.

Sjedinjene Države su poslale pošiljku u stranoj valuti, jer po američkom zakonu, svaka transakcija sa Iranom u dolarima je ilegalna.

Istog dana, 17. januara, Iran je pustio na slobodu četvoricu Amerikanaca uključujući šefa biroa Vašington posta u Teheranu, Džejsona Rezaijana, marinca Amira Hekmatija, hrišćanskog pastora Saida Abedina I Nosratolaha Horsavija Rudsarija, čiji nestanak nije bio poznat u javnosti pre no što je oslobodjen.

XS
SM
MD
LG