Linkovi

Iran traži izvinjenje od Vašingtona


Američka bespilotna letelica
Američka bespilotna letelica

Iran traži od Vašingtona izvinjenje zbog američke bespilotne letelice za izviđanje koja je 4. decembra pala na iranskoj teritoriji. Poziv je u stvari bio odgovor na traženje Obamine administracije da Teheran vrati letelicu SAD.

"Neću da ulazim u poverljive obaveštajne stvari. Kao što je već rečeno, tražili smo da letelica bude vraćena. Videćemo kako će Iranci odgovoriti“, rekao je američki predsednik Barak Obama.

Prema novinskim izveštajima, bespilotna letelica tipa RQ-170 sentinel, koja je nevidljiva za radar, ili je zalutala iz Avganistana u iranski vazdušni prostor ili je zaista špijunirala iranski nuklearni program.

Zbog tog incidenta Teheran se obratio Ujedinjenim nacijama, optužujući SAD za provociranje i kršenje međunarodnog prava. Komunikacija dve države, odnosno i iranski zahtev za izvinjenje i američki zahtev da se letelica vrati, išle su preko Švajcarske jer dve zemlje nemaju diplomatske odnose.

Američki zvaničnici su opisali incident kao značajan udarac za program radarski nevidljivih bespilotnih letelica u vreme pojačanih političkih tenzija zbog kontroverznog iranskog nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG