Linkovi

Spor SAD - Indija


Devjani Kobragade (arhivski snimak)
Devjani Kobragade (arhivski snimak)

Indija je zatražila od Sjedinjenih Država da povuku diplomatu iz ambasade u Nju Delhiju, jer je jedna članica indijske diplomatske misije zamoljena da napusti Sjedinjene Države nakon što je uhapšena zbog optužbi za prevaru sa vizom.

Zvaničnik indijskog ministarstva inostranih poslova izjavio je da je Indija zatražila od Sjedinjenih Država da povuku diplomatu sličnog ranga sa Devjani Kobragade, koja je uhapšena i zatim podvrgnuta pretresu u Njujorku, što je izazvalo spor između Indije i Sjedinjenih Država. Kobragade je otputovala iz Njujorka za Indiju danas, nakon što je Indija odbila američki zahtev da ukloni njen diplomatski imunitet.

Kobragade je bila zamenica generalnog konzula Indije u Njujorku gde je uhapšena pod optužbom da je navodno lagala o iznosu plate kućne pomoćnice koju je dovela u Njujork. Juče su američki zvaničnici prihvatili zahtev Indije da promene akreditaciju Kobragade za diplomatu u Ujedinjenim Nacijama čime je ona dobila puni imunitet.

Nakon toga Državni sekretarijat zatražio je od Indije da joj ukine imunitet kako bi moglo da joj se sudi, što je Indija odbila, pa je od nje zatraženo da napusti Ameriku. Portparol Državnog sekretarijata izjavio je da optužnica protiv Kobragade neće biti povučena i da će se ona suočiti sa njom ako se vrati u Sjedinjene Države.
XS
SM
MD
LG