Linkovi

Obama: Zajedno do imigracione reforme


Predsednik Barak Obama govori o imigracionoj reformi u srednjoj školi Del Sol u Las Vegasu.
Predsednik Barak Obama govori o imigracionoj reformi u srednjoj školi Del Sol u Las Vegasu.

Predsednik Obama govorio u Nevadi, jednoj od država koje su najviše pogođene problemima sa ilegalnim imigrantima

Predsednik Barak Obama kaže da ga ohrabruje "iskrena želja" Kongresa da reši problem 11 miliona ilegalnih imigranata u zemlji.

U današnjem govoru u Las Vegasu, u Nevadi, predsednik je rekao da je dvostanački predlog grupe senatora "sasvim u skladu" sa njegovim ličnim principima u pogledu imigracije. On je istakao da je došlo vreme za zajednički pristup rešavanju imigracione reforme.

Osam demokratskih i republikanskih senatora sastavilo je nacrt plana za sveobuhvatnu reformu američkog imigracionog sistema, koji otvara put neprijavljenim imigrantima ka državljanstvu.

Aktivisti latinoameričke zajednice u Sjedinjenim Državama kritikovali su predsednika Obamu zbog toga što reforma zakona o imigraciji nije bila prioritet tokom njegovog prvog mandata.

Prema pomenutom planu ilegalni imigranti bi morali da se registruju kod vlasti, posle čega bi bili podvrgnuti proveri sopstvenog istorijata, platili globu i zaostali porez, i preduzeli druge korake kako bi stekli probni status legalnog boravka u Sjedinjenim Državama. Oni bi potom bili stavljeni na kraj spiska podnosilaca molbe za takozvanu "zelenu kartu" ili trajan legalan boravak u zemlji.

Tim planom su predviđene olakšice za osobe koje su ušle u zemlju kao deca kao i poljoprivredne radnike koji igraju važnu ulogu u industriji proizvodnje hrane.
XS
SM
MD
LG