Linkovi

Senatori za reformu imigracionog sistema


Američki zakonodavci priznaju da je imigracioni sistem u Sjedinjenim Državama „nefunkcionalan“

Dvostranačka grupa istaknutih senatora predstavila je više predloga o reformi imigracionog sistema u Sjedinjenim Državama, koji uključuju i mogućnost sticanja državljanstva za one koji su trenutno u zemlji ilegalno.

Ti predlozi izneti su u dokumentu na pet strana koji počinje rečima da zakonodavci priznaju da je imigracioni sistem u Sjedinjenim Državama „nefunkcionalan“. Taj potez pada pred sutrašnji planirani govor predsednika Obame kojim će apelovati za akciju na planu reforme imigracionog zakona.

Ilegalni imigranti bi se registrovali kod vlasti, prošli proveru sopstvenog istorijata, platili kaznu i zaostali porez, te preduzeli još niz koraka kako bi zaradili uslovni status koji bi im omogućio da legalno žive i rade u Sjedinjenim Državama. Oni bi potom bili stavljeni na dno liste onih koji traže takozvanu zelenu kartu za stalni boravišni status u SAD.

Tim planom obuhvaćeno je izuzeće za one koji su ušli u zemlju kao deca, kao i za poljoprivredne radnike koji, kako senatori kažu, imaju važnu ulogu u proizvodnji prehrambenih proizvoda u zemlji. U medjuvremenu, bile bi sprovedene pooštrene mere kontrole, uključujući nadgledanje granica bespilotnim letelicama.
XS
SM
MD
LG