Linkovi

Ukidanje fondova onima koji krše zakon o imigraciji


Američki sekretar za pravosuđe Džef Sešns na konferenciji za novinare u Beloj kući
Američki sekretar za pravosuđe Džef Sešns na konferenciji za novinare u Beloj kući

Američki sekretar za pravosuđe Džef Sešns je upozorio funkcionere gradova koji štite od deportacije nedokumentovane imigrante, što je kršenje zakona, da bi mogli da se suoče sa ukidanjem federalnih fondova.

Sešns je pozvao juče sve američke državljane da poštuju zakon o imigraciji. Međutim mnogi Amerikanci se protive oštrim imigracionim merama za koje kažu da su nehumane.

Širom zemlje održavaju se sporadični protesti protiv deportacije imigranata. Neki političari poput demokrate iz Teksasa, Rafaela Ančie javno izražavaju negodovanje.

"To u našoj zajednici širi strah…. kako među imigrantima tako I državljanima. Osećamo se kao da smo napadnuti pošto to dolazi od samog vrha, od vrhovnog komandanta koji Meksikance naziva siledžijama i kriminalcima."

Škole, crkve pa i čitavi gradovi su, poput crkve Svetog Luke u Bafalu, ponudili utočište ilegalnim imigrantima.

Sveštenik Husto Gonzales je rekao da će njegova crkva otvoriti vrata, obezbediti smeštaj, hranu i objekte za ilegalne imigrante da mogu da se osećaju bezbedni.

Međutim, sekretar za pravosuđe je podsetio Amerikance da će odbijanje deportacije ilegalnih imigranata koji su pritvoreni i osuđeni za krivično delo, povlačiti posledice.

"Šta više, Sekretarijat za pravosuđe će zahtevati od onih koji traže pomoć iz federalne kase da dokažu da se pridržavaju člana 1373. To će biti uslov za dobijanje pomoći. “

Mogućnost gubitka federalnih sredstava podstakla je neke gradove da se odreknu svog pređašnjeg stava o pružanju utočišta nedokumentovanim imigrantima.

"Za nas je važno da to ispoštujemo jer ne želimo da se izložimo riziku da izgubima vladinu pomoć… novac koji sada dobijamo i koji bismo dobijali ubuduće " kaže Karlos Himenez gradonačelnik okruga Majami Dejd na Floridi.

Međutim, ne reaguju sve savezne države isto. Država Merilend, koja se graniči sa američkom prestonicom, razmatra zakon kojim bi cela njena teritorija bila bezbedna zona za ilegalne imigrante. Sešns smatra da bi to bila ogromna greška.

"Apelujem na građane Merilenda da shvate da bi takvom odlukom njihova država bila izložena riziku od nasilja i kriminala. To bi bio riskantan potez."

Predsednik Donald Tramp je prošlog meseca rekao članovima Kongresa da njegova administracija samo odgovara na zahteve Amerikanaca za oštrijim imigracioniom zakonom i bezbednijom granicom.

"Konačnom primenom imigracionog zakona, povećaće se lična primanja, smanjiti nezaposlenost, uštedeti milijarde i milijarde dolara i naše društvo će biti bezbednije, za sve."

Sešns je rekao da države i gradovi koji štite napadače, lopove, narkodilere, siledžije i ubice izlažu sve zajednice riziku uključujući imigrantske zajednice.

XS
SM
MD
LG