Linkovi

Stejt Department kritikuje Kinu, Iran, Belorusiju


Državna sekretarka Hilari Klinton predstavila je u Stejt Departmentu godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu.
Državna sekretarka Hilari Klinton predstavila je u Stejt Departmentu godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu.

Američki Državni sekretarijat objavio je godišnji izveštaj o ljudskim pravima, izražavajući nadu da će protesti protiv autoritarnih režima, koji su zahvatili Bliski istok, rezultirati uspostavljanjem održivih demokratija u regionu. U izveštaju je oštro kritikovano stanje ljudskih prava u Kini, Severnoj Koreji, Kubi i Belorusiji, izmedju ostalih zemalja.

Izveštaj se nominalno odnosi na stanje ljudskih prava u prošloj, 2010. godini, ali u njemu nisu ignorisani demokratski protesti takozvanog „arapskog proleća“ koji su ove godine zahvatili Bliski istok i zemlje Severne Afrike. U izveštaju se navodi da će demonstracije, ako urode plodom, unaprediti situaciju u regionu, a time i celom svetu.

Predstavljajući 35. po redu godišnji izveštaj Stejt Departmenta o stanju ljudskih prava širom sveta, državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da oni koji se zalažu za reforme mogu da računaju na američku podršku.

„SAD će stajati uz one koji žele da unaprede stanje demokratije i ljudskih prava gde god da žive. Stajaćemo uz one koji primenjuju svoje osnovne slobode izražavanja i okupljanja na miran način, bilo lično, putem štampe ili piksela na internetu“, istakla je državna sekretarka.

Klinton je ukazala na tri zabrinjavajuća trenda na polju ljudskih prava, uključujući rasprostranjeno suzbijanje rada grupa i aktivista gradjanskog društva, kršenje slobode izražavanja putem ograničenja na internetu, i diskriminaciju protiv manjina kao što su homoseksualci.

U detaljnijem komentaru nego što je uobičajeno za jednog državnog sekretara prilikom predstavljanja izveštaja o ljudskim pravima, Hilari Klinton je izrazila žaljenje zbog gušenja rada organizacija civilnog društva u Venecueli i Rusiji. Ona je rekla da se negativan trend u ljudskim pravima u Kini zabeležen 2010. pogoršao ove godine, pošto su od februara zabeležena neosnovana hapšenja i zatvaranje pravnika, pisaca, intelektualaca i aktivista.

„Medju nedavno uhapšenima je i istaknuti umetnik Ai Veivei, koji je priveden u nedelju. Takvo hapšenje je u suprotnosti sa vladavinom zakona. Pozivamo Kinu da pusti na slobodu one koji su uhapšeni zbog toga što su želeli da primene svoje medjunarodno priznato pravo na slobodu izražavanja, i da poštuje osnovne slobode ljudskih prava svih svojih gradjana“, poručila je Hilari Klinton.

Ona je izdvojila Burmu i Kubu kao zemlje sa najvećim prekršajima medju 40 vlada koje svojim gradjanima ograničavaju pristup interentu iz političkih razloga, a navela je i primer Irana gde je proizvoljno izvršena smrtna kazna nad više od 300 aktivista za ljudska prava i drugim zatvorenicima, kao i Ugande, zbog, kako kaže – homofobije koju sprovodi država. Klinton je izrazila žaljenje zbog striktnih kazni za bogohuljenje u Pakistanu, i zbog ovogodišnjeg ubistva dvojice istaknutih političara koji su se zalagali za reforme.

„Zakon protiv bogohuljenja sprovodi se protiv muslimana koji ne dele uverenja drugih muslimana, kao i protiv nemuslimana koji imaju drugačiju veroispovest. U prva dva meseca 2011, dvojica vladinih zvaničnika u Pakistanu koji su tražili reformu tog zakona, guvener Pandžaba Salman Tasir i ministar za manjine Šabaz Bati, obojica su bili žrtve atentata, nakon što je na njih bačena fatva“.

U izveštaju se ukazuje i na sumorno stanje ljudskih prava u Severnoj Koreji, produženi pritvor više od 2.100 političkih zatvorenika u Burmi i zatvaranje predsedničkih kandidata koji su izgubili prošlogodišnje izbore u Belorusiji.

Medjutim, Stejt Department, ujedno, ukazuje na značajno poboljšanje stanja ljudskih prava u Kolumbiji, Indoneziji i Gvineji, gde je inaugurisan prvi demokratski izabrani predsednik od proglašenja nezavisnosti.

Sekretarka Klinton navodi da je 35 godina izveštavanja o stanju ljudskih prava, što Državnom sekretarijatu nalaže Kongres, dalo rezultate. Ona dodaje da Stejt Department priprema novi vebsajt sa informacijama o stanju ljudskih prava koje su prikupile agencije američke vlade, a kojima će ljudi širom sveta imati pristup, bez ostavljanja ličnih podataka.

Srbija, Kosovo, Crna Gora

Kada je reč o Srbiji, medju problemima su navedeni policijsko maltretiranje zatvorenika, neefikasnost sudskih procesa, zlostavljanje novinara, korupcija unutar izvršne i zakonodavne vlasti, te izostanak hapšenja preostale dvojice haških optuženika. Kao pozitivan korak označeno je održavanje “parade ponosa” u oktobru prošle godine, kada je policija zaštitila učesnike od nasilnih ekstremista.

Što se tiče Kosova, konstatovani su problemi kao što je vladino mešanje u rad snaga bezbednosti i pravosudja, dugotrajni sudski procesi, zastrašivanje novinara, primeri nasilja prema pripadnicima verskih zajednica i ograničeni napredak u povratku interno raseljenih osoba.

Kao osnovni problemi u Crnoj Gori navedeni su policijsko maltretiranje osumnjičenih i loši uslovi u zatvorima, zastrašivanje novinara i raspostranjeni izveštaji o korupciji unutar vlade.
XS
SM
MD
LG