Linkovi

Hilari Klinton predala privatni server za meil


Demokratski predsednički kandidat Hilari Klinton

Portparolka predsedničke kandidatkinje Demokratske stranke Hilari Klinton izjavila je da je ona predala Sekretarijatu za pravosuđe svoj privatni server, koji je koristila da šalje i prima elektronske poruke dok je služila kao Državna sekretarka od 2009. do 2013.

Republikanski zakonodavci vrše pritisak na Hilari Klinton da preda taj server još od marta, kada je otkriveno da je koristila svoj privatni nalog za elektronsku poštu da šalje zvanične poruke. Kritičari su je optužili da pokušava da sakrije kontroverzne komunikacije na privatnom nalogu, uključujući one koje se tiču smrtonosnih terorističkih napada na američki konzulat u Bengaziju, u Libiji 2012.

Federalni istražni biro je započeo istragu, pošto je generalni inspektor američke obaveštajne zajednice saopštio da je pronašao bar četiri poruke koja su, u vreme kada su poslate, bile klasifikovane kao poverljive, uključujući i dve okarakterisane kao “strogo poverljive”.

Hilari Klinton je izjavila da je predala više od 55.000 stranica sa imejl porukama Stejt departmentu, i da je dozvolila da se oni iznesu u javnost.

Pored imejl servera, Klinton je takođe predala nekoliko mini memorijskih kartica koje sadrže kopije hiljada njenih poruka.

XS
SM
MD
LG