Linkovi

Spisak 90 nepotrebnih lekarskih procedura


90 nepotrebnih i skupih lekarskih tretmana se svakodnevno sprovode u SAD
90 nepotrebnih i skupih lekarskih tretmana se svakodnevno sprovode u SAD

Spisak od 90 lekarskih procedura koje su ocenjene kao nepotrebne je dvostruko duži od sličnog spiska objavljenog prošle godine

Široka koalicija lekara i grupa za zaštitu prava potrošača objavila je spisak destina lekarskih testova, tretmana i procedura za koje se kaže da su nepotrebni, skupi, pa čak i štetni.

Spisak od 90 procedura koje su ocenjene kao nepotrebne je dvostruko duži od sličnog spiska objavljenog prošle godine. Pomenuti spisak je deo kampanje koju je pokrenuo Američki odbor za internu medicinu, nazvane „Mudar izbor“, sa ciljem da se lekari odvrate od prepisivanja takvih procedura koje su postale uobičajena praksa, ali koje podižu cenu zdravstvene zaštite u Sjedinjenim Državama.

Te sugestije podnela su profesionalna udruženja više od desetine lekarskih specijalizacija, uključujući pedijatriju, gerijatriju i oftalmologiju. Medju uobičajenim procedurama za koje medicinski stručnjaci pozivaju lekare da ih izbegavaju je davanje lekova za gorušicu bebama koje pate od kiseline i nagovaranje žena da se podvrgnu carskom rezu, ako su prošle predviđeni termin porođaja.
XS
SM
MD
LG