Linkovi

Lekar u Mičigenu seksualno zlostavljao više od 100 žena


Doktor Leri Nasar
Doktor Leri Nasar

Bivši lekar američkih gimnastičarki, koji je radio i na Univerzitetu Mičigen Stejt izjasnio se da je kriv, po sedam tačaka optužnice za seksualne napade. On je optužen da je seksualno zlostavljao i uznemiravao više od 100 žena i devojčica, a među njima i tri olimpijske šampionke. Slučaj bivšeg lekara Lerija Nasara dokaz je ozbiljnog promašaja vlasti, koje kako izgleda, nisu učinile mnogo da zaštite devojke od poznatog predatora.

Nasar je optužen da je seksualno zlostavljao devojčice dok ih je navodno lečio u svom domu i na klinici Univerziteta Mičigen Stejt. Posle višemesečnog demantovanja ili ćutnje, on se juče izjasnio krivim na sudu u Mičigenu i rekao da se kaje.

“Želim da se njihove rane zaleče, želim da se zajednica zaleči. Nemam neprijateljska osećanja ni prema kome. Samo želim zaceljenje, vreme je, i verujem to je najvažnija stvar. Moramo da idemo napred, u smislu rasta i zaceljenja”.

Sudija Rozmari Akvilina je rekla Nasaru da je on koristio to što mu je ukazano poverenje na najužasniji način - da bi zlostavljao decu.

“Slažem se da je sada vreme za zaceljenje, ali će njima možda biti potreban ceo život da zacele rane, dok ćete vi ceo život provesti iza rešetaka”., navela je sudija Akvilina iz Okružnog suda okruga Ingam.

Žrtve su gnevne ne samo na Nasara, već i na zvaničnike koji su ga štitili. Rejčel Denholander, koja je sada u svojim tridesetim godinama, kaže da je imala 15 giduba kada ju je Nasar seksualno napao.

Decenijama su fizioterapeuti američkih gimnastičara i Univerziteta Mičigen Stejt, supervizori, treneri i čak psiholozi dobijali svedočenja iz prve ruke o seksualnom zlostavljanju koje je počinio Leri. Svaki put zvaničnici su ućutkivali žrtve, a decenijama je sama politika Američke federacije gimnastičara o prijavljivanju seksualnog zlostavljanja stvarala atmosferu u kojoj predatori, Leri Nasar i stotine drugih nastavljaju da zlostavljaju male devojčice”.

Lindzi Lemke, još jedna gimnastičarka sa Univerziteta Mičigen Stejt (MSU), žalila se svom treneru Keti Kledžis prošle godine da ju je Nasar seksualno zlostavljao.

Njen odgovor meni je bio, pre no što razgovaram sa policijom, da istražim i razumem šta se dešava. Jer u slučaju da mi neko postavlja pitanja, ne bih želela da dajem lažne informacije da bi naškodila Leriju”.

Advokat Džon Menli kaže da njegova kancelarija ima 105 slučajeva protiv Nasara, koji su, kako navodi, mogli da budu sprečeni da su vlasti odgovorile na žalbe devojčica.

“Mi smo ih izneverili kao društvo. Kao obrazovni sistem. Izneverili smo ih preko našeg krivičnog sistema, sve do danas”.

Izricanje presude Nasaru zakazano je za januar, a suočava se sa kaznom zatvora od najmanje 25 godina.

XS
SM
MD
LG