Linkovi

SAD: Žestoka rasprava o oružju


U Sjedinjenim Državama je i dalje u toku debata o kontroli nošenja oružja, podstaknuta masakrom u osnovnoj školi „Sendu Huk“, u Konektikatu

Nacionalno udruženje vlasnika vatrenog oružja, najmoćnija organizacija pobornika prava na posjedovanje oružja u SAD, ponovo je izrazilo apsolutno protivljenje bilo kakvim ograničenjima u toj oblasti. Demokratski zakonodaci u Kongresu sve su međutim odlučniji da nakon pucnjave u Konektikatu treba usvojiti strožije zakone u pogledu oružja.

Od Bruklinskog mosta u Njujorku, do trotoara u Fols Čerču u Virdžiniji, protesti protiv oružja održavaju se širom zemlje. Prodaja oružja istovremeno bilježi nagli rast, s obzirom na to da pojedini građani pokušavaju da kupe automatsko oružje prije moguće zabrane.

“Poluautomatske puške AR-15 su trenutno najtraženiji proizvod. Možete da vidite da ih više nema na zidu iza mene. Teško ih je nabaviti, čak i nemoguće, zato što su izuzetno popularne. Najviše se kupuju i pištolji, glokovi…”, kaže vlasnica prodavnice za prodaju oružja Ketlin Džejms.

“Potpuno smo ostali bez takozvanog automatskog oružja. Kupuju sve što je na policama”, navodi instruktor za vatreno oružje Čak Nezbi.

Anketa EJ-Bi SI njuza i Vašington posta međutim pokazuje da se većina Amerikanaca, 54 odsto, i dalje zalaže za veća ograničenja na posjedovanje oružja, tako da se sve više prodaju i blindirani sefovi za oružje.

“Ljudi su definitivno zabrinuti u pogledu bezbjednosti svojih porodica i djece”, naglašava ekspert Zakarija Erl.

Nedelju nakon masakra u Njutaunu, u kojem je ubijeno dvadesetoro djece i šest žena, predsjednik uticajnog Nacionalnog udruženja vlasnika vatrenog oružja, Vejn Lapjer, ponovo je zatražio da se u svakoj američkoj školi postave naoružani čuvari.

“Ukoliko je ludost tražiti raspoređivanje policajaca i naoružanih čuvara u školama da bi štitili našu djecu, onda me nazovite ludakom. Američki narod međutim smatra da bi bilo ludo to ne uraditi, jer bi štitilo građane. I Udruženje će pokušati da ostvari taj plan.

Lapjer je takođe odbio da podrži usvajanje novih zakona u pogledu kontrole nošenja oružja, tvrdeći da takvi potezi Kongresa ne bi spriječili masovna ubistva. Demokratski senator iz Njujorka, Čarls Šumer, poručio je međutim da su Lapjerove izjave toliko esktremne da čak pomažu naporima zakonodavaca da odobre razumne zakone o naoružanju.

“On kaže da je jedini način da zaustavite lošeg čoveka sa puškom, dobar čovek sa puškom. Zar ne bi trebalo prije svega onemogućiti lošem čovjeku da se domogne oružja.”

Naroužani čuvari će ipak biti angažovani u više škola u Nju Džerziju, uprkos protivljenju republikanskog guvernera te savezne države Krisa Kristija.

Ne želite da škole budu oružani kampovi za djecu. Mislim da to nije pozitivan primjer za njih.”

Demokratska senatorka iz Kalifornije Dajen Fajnstajn ranije je najavila da će se založiti za usvajanje zakonodavnog okvira koji bi zabranio određene vrste oružja i ograničio broj metaka u šaržeru na 10. Malo je međutim nagovještaja da bi lideri Republikanske stranke podržali te mjere.
XS
SM
MD
LG