Linkovi

Keri u poseti Saudijskoj Arabiji


Državni sekretar SAD Džon Keri sa saudijskim kraljem Salman bin Abdulazizom u Rijadu, 23. januar 2016.
Državni sekretar SAD Džon Keri sa saudijskim kraljem Salman bin Abdulazizom u Rijadu, 23. januar 2016.

Američki državni sekretar je rekao da je postignut sporazum da će se Međunarodna grupa za podršku Siriji sastati odmah posle prve runde razgovora o Siriji pod pokroviteljstvom UN.

Sjedinjene Države i njeni saveznici iz Persijskog zaliva imaju jasnu ideju kako da predvode u preduzimanju prvih koraka ka uspostavljanju političke tranzicije u Siriji, izjavio je šef američke diplomatije Džon Keri u Rijadu posle razgovora sa zvaničnicima Saudijske Arabije i drugim predstavnicima članica Saveta za saradnju Zaliva.

Američki državni sekretar je rekao da je postignut sporazum da će se Međunarodna grupa za podršku Siriji sastati odmah posle prve runde razgovora o Siriji pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, koja je planirana za iduću nedelju u Ženevi.

“Želimo da se taj proces nastavi”, rekao je Keri, kako bi taj proces tranzicije u Siriji “postao realnost”.

Saudijska Arabija, Iran i Sjedinjene Države su neke od svetskih sila, koje čine grupu za podršku procesu koji predvode UN.

Američko-iranski odnosi

Sastanak Kerija i saveznika iz Persijskog zaliva održan je neposredno posle, kako neki smatraju, otopljavanja odnosa između Sjedinjenih Država i Irana pošto je protekle nedelje na snagu stupio iranski nuklearni dogovor, a došlo je i do razmene zatvorenika kao i američkih pregovora koji su doveli do oslobađanja 10 američkih mornara.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Kerijem, saudijski ministar spoljnih poslova Abel al-Džubeir je međutim pomirljivim tonom, što se tiče njegove zemlje, rekao da nije očekivao približavanje Sjedinjenih Država i Irana. On je dodao i da ne veruje da je Vašington bio u iluziji povodom toga “kakva je vlast u Teheranu”.

Keri i Džubeir su sedeli jedan pored drugog i naizgled su u prijatnom razgovoru diskutovali o tenzijama u tom regionu.

Američki šef diplomatije je na drugoj stanici njegove turneje u okviru koje će posetiti i Laos, Kambodžu i Kinu, gde će razgovarati o načinima za koordinaciju međunarodnog odgovora na oružane testove Severne Koreje, koja tvrdi da je proizvela novu nuklearnu raketu.

XS
SM
MD
LG