Linkovi

Zastoj u razgovorima Obame i republikanaca


Napori predsednika Obame da postigne sporazum sa republikancima u Predstavničkom domu Kongresa - zastali.

Među zakonodavcima u Senatu sve je veća zainteresovanost za republikanski plan za okončanje političkog zastoja oko finansiranja vlade u trenutku kada su napori predsednika Obame da se postigne sporazum sa republikancima u Predstavničkom domu Kongresa izgleda zastali.

Predlog republikanske senatorke Suzan Kolins podrazumeva finansiranje vladinih operacija na trenutnom nivou za narednih šest meseci. Time bi se takođe produžila vladina ovlašćenja za pozajmice do kraja januara. Američki zvaničnici kažu da će pod trenutnim uslovima, vlada imati samo ograničena sredstva za plaćanje svojih računa kada se dostigne kreditni limit u četvrtak.

U međuvremenu, predsedavajući Predstavničkog doma, Džon Bejner obavestio je svoje kolege republikance da su razgovori u Beloj kući sa predsednikom Obamom o okončanju 12-dnevnog delimičnog prekida rada vlade zastali.

Zakonodavci imaju niz sastanaka iza zatvorenih vrata u naporima da se postigne kompromis. Obama je izjavio da je na sastanku sa zakonodavcima ove nedelje postignut sporazum o potrebi da se izbegnu ekonomske posledice koje bi nastale ukoliko Amerika ne bi izvršila svoje obaveze.

U svom redovnom obraćanju subotom, predsednik je rekao da bi šteta kreditnom rejtingu zemlje mogla svima u Americi znatno da podigne cene kredita, što bi moglo da stvori izdatke koje je nazvao „republikanskom taksom na svaku porodicu i biznis u Americi“. On je rekao da bi neizvršavanje obaveza moglo takođe da ima štetan uticaj na globalnim tržištima.

Predsedavajući odbora za oružane snage Bak Mekion obratio se u ime republikanaca izjavivši da su dve strane ove nedelje pronašle zajedničku osnovu sa zakonom o finansiranju vojske i vojnih porodica tokom delimičnog zatvaranja vlade i da bi sada trebalo da nastave rad na postizanju dogovora.
XS
SM
MD
LG