Linkovi

SAD: Brži rast u drugom tromesečju


Američki Sekretarijat za ekonomiju saopštio je da je američka ekonomija u drugom kvartalu rasla po stopi od 4,6 odsto, najvišoj u poslednje dve godine. To je pozitivan znak posle veoma lošeg rezultata u prvom kvartalu kada je stopa rasta opala za dva odsto.

Američka ekonomija se povratila posle oštre zime koja je dovela do zatvaranja stotina biznisa i primorala potrošače da ostanu kod kuće. Medjutim, nije još vreme za ispijanje šampanjca, kaže viši analitičar u firmi Bankrate.com, Greg Mekbrajd, koji je govorio za Glas Amerike putem skajpa:

„Svakako je dobro videti da se ekonomija oporavlja posle katastrofalnog prvog tromesečja. Medjutim, jedan pomak nije dovoljan.“

Mnogo toga će zavisiti od toga da li će se pozitivan trend nastaviti u preostala dva tromesečja. Čak i ako to bude slučaj, pad u prva tri meseca znači da ukupan bruto društveni proizvod nzemlje verovatno neće premašiti prošlogodišnju stopu rasta od 2,2 odsto.

Medjutim, ako Volstrit i dalje ima sumnje u pogledu oporavka, to ne pokazuje otvoreno. Novi podaci o stopi rasta podigli su vrednost akcija dok nove ankete pokazuju da je poverenje potrošaača na najvišem nivou u poslednjih godinu dana. Dejvid Stokton je viši saradnik Pitersonovog instituta za medjunarodnu ekonomiju:

„Mislim da to zaista sugeriše da američke ekonomija ide napred umerenim tempom dok poslovne kompanije povećavaju svoja ulaganja.“

Veća ulaganja kompanija i porast izvoza najavljaju bolja vremena i za tržište rada. Medjutim, uprkos umerenom porastu zaposlenosti u protekloj godini, plate i dalje stagniraju, ali Greg Mekbrajd kaže da će se i to izmeniti:

„Vodeća kategorija u porastu zapošljavanja ove godine su profesionalni i poslovni servisi, a to su poslovi koji nose i veće plate. Tržište rada izgleda ima pozitivan zamah. To je dobra vest i taj trend bi trebalo da bude daleko postojaniji od stope ekonomskog rasta.“

Ekonomisti očekuju da će imati jasniju sliku poslovnih trendova 3. oktobra kada će sekretarijat za rad objaviti podatke o radnim mestima u septembru.

XS
SM
MD
LG