Linkovi

Skuplji benzin u SAD


Početkom septembra, cene benzina u SAD obično padaju ali je ove godine trend upravo suprotan.

Prvog ponedeljka u septembru, u SAD se obeležava Dan rada i to je obično vreme kada cene benzina počinju da padaju. Međutim, ove godine, različiti faktor utiču da ovaj trend bude upravo suprotan.

Amerikanci koriste poslednje nedelje leta da se odmore i „napune baterije“ pred povratak dece u školu. Jedan od stvari koja je drugačija nego ranijih godina jeste činjenica da cene benzina - umesto naniže - idu naviše. Alison Ćaćio iz firme Plats, ogranka za energiju i tržište kompanije Mekgro-Hil objašnjava:

„Sankcije koje su uvedene Iranu u vezi sa njegovim nuklearnim programom faktički su počele 1. jula i od tada smo videli skok cena nafte od 15 do 17 odsto, to je ono što povećava cenu benzina“.

Ona dodaje da bi novi paket mera za podsticaj ekonomije Centralne banke SAD mogao da prouzrokuje pad vrednosti dolara i povećanje cena nafte. Ulogu igra i Evropa, jer mnoge rafinerije na istočnoj obali koriste sirovu naftu iz Severnog mora.

„Ono što se dešava sa naftom jeste da će se u Severnom moru obavljati obimni radovi na održavanju naftnih polja, pa će količina ispumpane nafte biti manja i tokom septembra imaćemo smanjene zalihe, koje stižu u SAD, što se takođe diže cenu benzina“.

A postoje i regionalni problemi sa proizvodnjom, kao što je nedavni požar u rafineriji u Kaliforniji. Portparol Auto-moto saveza Robert Sinkler mlađi kaže:

„Bilo je problema sa naftovodima, preciznije sa naftovodom Enbridž u Ilinoisu, tamošnjom rafinerijom i rafinerijom Ševron u Ričmondu, koja proizvodi 15 odsto benzina za celu Kaliforniju. Zato smo videli povećanje cena u tim oblastima na oko 4 dolara po galonu“.

Još jedan faktor koji utiče na povećanje cena jeste suša na Srednjem zapadu, koja je prouzrokovala skok cene etanola, dobijenog iz kukuruza. Prema američkom zakonu određena količina kukuruza mora da se pretvori u etanol, a najveći deo tog etanola se koristi u benzinu.
XS
SM
MD
LG