Linkovi

Tehnologija za predviđanje zemljotresa?


Posledica zemljotresa u Napi u severnoj Kaliforniji, 24. avgust 2014.

Zemljotresi su gotovo uvek iznenađenje, ali ipak postoji određena tehnologija koja može da upozori da on dolazi barem nekoliko sekundi unapred - što je dovoljno da se spase život.

Zemljotres jačine 6 stepeni nedavno je uzdrmao Napu u severnoj Kaliforniji. Putevi su se savili, a vodovodne cevi popucale. To je najteži zemljotres koji je pogodio ovu oblast poznatu po pravljenju vina u poslednjih 15 godina, ali iako su brojni građani dolazili u bolnice zbog povreda, u ovom zemljotresu niko nije poginuo. Kakva je nova tehnololgija i šta bi građani koji žive u trusnim područjima mogli da očekuju u budućnosti?

Zemljotres jačine 6 stepeni Rihterove skale pogodio je Napu u severnoj Kaliforniji krajem avgusta.

"Jačina zemljotresa odražava koliko je zemljina kora naprsla. To je zapravo jačina totalne energije koja se oslobodi kada se rastavi zemljina kora", objašnjava Dejvid Eplgejt, pomoćnik direktora za prirodne katastrofe u američkom Geološkom zavodu.

"Imamo sreće što nije pogođen vodovodni sistem. Požar je česta posledica zemljotresa i tu nastaje najveća šteta jer su vodovodni sistemi oštećeni te ne možemo da se borimo protiv vatre", kaže Eplgejt.

On ističe da je faktor vremena u ovom slučaju spasio mnogo života.

"Dogodilo se usred noći. Neke stare zgrade od cigle su se srušile na trotoar, na kojem nije bilo nikoga”.

To je čista sreća jer kako kaže Eplgejt, zemljotresi su uvek iznenađenje.

"Kratkoročna predviđenja nisu izvodljiva, ali znamo na kojim područjima ima velikih zemljotresa."

To znači da naučnici mogu da predvide koliko je procentualno moguće da veliki zemljotres pogodi određenu oblast u narednih nekoliko dekada. Kada zemljotres počne, naučnici mogu da upozore one koji su na udaru.

"Kada zemljotres počne, možemo da mu odredimo karakteristike i da pošaljemo upozorenje pred veliki potres", priča Eplgejt.

On dodaje da se upozorenje ne šalje mnogo pred zemljotres, ali da 10 ili 20 sekundi može da bude dovoljno vremena da se spasi život.

“U svakom slučaju možete da se sakrijete ispod tvrdog nameštaja. Legnete, pokrijete se i čekate da prođe”.

Kao i za sve drugo, on kaže da je dobra ideja da imate plan koji podrazumeva pijaću vodu i kako da pronađete svoje voljene posle katastrofe.

"Vaš kvalitet života posle zemljotresa zavisi od toga šta ste isplanirali pre nego što se desio."

Građani severne Kalifornije ovog puta su možda izbegli ono što je moglo da bude mnogo teži zemljotres, međutim i drugi imaju razloga za slavlje. Napa je izgleda nastavila sa izvozom vina, što je u neku ruku, takođe deo plana za preživljavanje.

XS
SM
MD
LG