Linkovi

Izbegnuta "fiskalna provalija"


Predsednik Barak Obama daje izjavu povodom usvajanja plana za izbegavanje "fiskalne provalije". Uz njega je potpredsednik Džo Bajden.
Predsednik Barak Obama daje izjavu povodom usvajanja plana za izbegavanje "fiskalne provalije". Uz njega je potpredsednik Džo Bajden.

Kasno sinoć Predstavnički dom je odobrio zakonski predlog prethodno usvojen u Senatu kojim je izbegnuta mogućnost nove recesije u SAD

Posle dramatičnog dana ispunjenog neočekivanim obrtima i preokretima, američki Predstavnički dom je usvojio senatski kompromisni zakonski predlog kojim se izbegava veliko povećanje poreza i oštro smanjenje državnih troškova nazvano „fiskalna provalija“.

Predsednik Obama je saopštio da će potpisati predlog. Ali sve do kasnih popodnevnih sati, situacija je bila neizvesna, jer su republikanci žučno tražili veće smanjenje vladinih troškova.

Zahvaljujući glasovima demokrata i republikanaca u Kongresu, potpisaću zakonski predlog kojim se povećava porez za dva procenta najbogatijih Amerikanaca i sprečava veliko povećanje za pripadnike srednje klase koje bu gurnulo ekonomiju nazad u recesiju“, izjavio je predsednik Barak Obama.

Obama je proglasio pobedu u takozvanoj bitci za fiskalnu provaliju – satima pošto je potpredsednik Džozef Bajden, koji je pomagao u dogovaranju, došao na Kapitol Hil da bi pogurao glasanje u Predstavničkom domu.

Bajden se iza zatvorenih vrata sastao sa demokatskim zakonodavcima, posle čega su demokratski lideri saopštili da će podržati zakonski predlog i pozvali republikanskog predsednika Predstavničkog doma da zakaže glasanje za ili protiv predloga.

„Sve do sada, predsednik Predstavničkog doma je govorio da ćemo posle glasanja u Senatu, imati glasanje u ovom domu. To je ono što je rekao, to je ono što očekujemo i ono što američki narod zaslužuje“, istakla je Nensi Pelosi, vodja demokratske manjine u Predstavničkom domu.

Senat je prethodne noći ubedljivo prihvatio predlog koji su republikanci dogovorili sa potpredsednikom. Njime se 98 odsto Amerikanaca zaštićuje od povećanja poreza, koji se povećava samo Amerikancima sa porodičnim prihodom većim od 450 hiljada dolara godišnje. Takođe se jednom broju Amerikanaca još godinu dana produžuju povlastice za nezaposlene. Međutim, u predlogu se ne pominje smanjenje državnih troškova, koje traže republikanci, tako što se automatsko kresanje troškova jednostavno odlaže za dva meseca.

I tako, kada se predsednik Predstavničkog doma sastao sa svojim republikancima, naišao je na talas ljutitog otpora prema senatskom predlogu.

"Smanjenje troškova je veoma, veoma važno i svi smo vrlo razočarani što je Senat mimoišao kresanje tih troškova“, ocenio je Džek Kingston, kongresmen iz Džordžije.

Saglasan je i republikanac Džon Fleming iz Lujzijane.

„Problem je to što idemo u lošem pravcu. Mislim da svi u ovoj zemlji znaju da ne možemo da nastavimo neodgovorno trošenje kao do sada.“

I dok su se članovi Predstavničkog doma sinoć okupljali, izgledalo je kao da će celokupna zakonska dokumentacija u vezi sa „fiskalnom provalijom“ da propadne, jer su neki republikanci predložili amandman na senatski predlog, kojim bi se dodalo smanjenje troškova. Dok su se na Kapitol Hilu nastavljali grozničavi pregovori, nekoliko prolaznika koji su se tu zatekli prvog dana Nove godine, izrazili su strepnje. Jedan čovek je rekao da bi povećanje poreza ipak bilo u redu.

„Mislim da verovatno jeste. Dokle god su ozbiljni u pogledu smanjenja troškova.“

Na kraju dana, dovoljan broj republikanaca se pridružio gotovo svim demokratskim predstavnicima i usvojio zakonski predlog uprkos priotivljenju budžetski konzervativnih protivnika.

Republikanci i američki narod dobijaju nešto što je vrlo važno, permanentno smanjenje poreza“, istakao je Dejv Kemp, republikanski kongresmen iz Mičigena.

Demokrate su takodje govorile o barem jednom danu jedinstva.

„U konačnoj analizi, uspeli smo da se okupimo i delujemo ne kao republikanci i ne kao demokrate, nego kao Amerikanci“, kaže Steni Hojer, demokratski kongresmen iz Merilenda.

Mnogi Amerikanci i finansijska tržišta, danas će kolektivno doživeti uzdah olakšanja što je američki Kongres, makar i u poslednjem trenutku, ipak uspeo da izbegne kombinaciju mera koje bi zemlju gurnule nazad u recesiju.
XS
SM
MD
LG