Linkovi

Nema kompromisa o smanjenju duga


Američki Kongres
Američki Kongres

Republikanci u Predstavničkom domu planiraju usvajanje svog poreskog plana koji će, kako se očekuje, biti odbijen u većinski demokratskom Senatu

Američki lideri su i dalje podeljeni u pogledu spornih finansijskih problema na kraju godine, dok se Predstavnički dom sprema da do kraja dana glasa o republikanskom planu za produženje poreskih olakšica za sve, sem za najbogatije poreske obveznike.

Predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner, traži poreske olakšice za sve, sem onih koji zarađuju više od milion dolara godišnje. Ipak, čak i ako Predstavnički dom usvoji Bejnerov plan, lideri većinski demokratskog Senata kažu da ne postoji mogućnost da on prođe i u tom domu američkog Kongresa, a predsednik Barak Obama kaže da će staviti veto u slučaju da Kongres usvoji predlog.

Obama traži da se poreske olakšice produže svima koji zarađuju do 400 hiljada dolara godišnje. Predsednik je rekao da su on i Bejner početkom nedelje bili relativno blizu kompromisa, kojim bi se izbegla takozvana „fiskalna provalija“, odnosno stupanje na snagu obaveznih mera štednje i povećanja poreze u iznosu od 500 milijardi dolara, koje će od 1. januara pogađati gotovo sve zaposlene Amerikance.

Predsednik je rekao da su on i Bejner udaljeni od sporazuma „nekoliko stotina milijardi dolara" i da bi njegovi republikanski protivnici u Kongresu trebalo da pristanu na dogovor.
XS
SM
MD
LG