Linkovi

SAD: Lideri bliži fiskalnom kompromisu


Predsedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner
Predsedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner

Pregovori o izbegavanju „fiskalne provalije“ se ubrzavaju i obe strane počinju da prave ustupke

Na kraju tunela nazvanog „fiskalna provalija“ kao da se nazire svetlost. Da li će republikanci i demokrate zaista početi zajednički da rade na rešavanju ovog problema?

Pregovori o izbegavanju „fiskalne provalije“ se ubrzavaju i obe strane počinju da prave ustupke. Predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner, jutros je informisao republikanske zakonodavce o trenutnoj situaciji.

„I dalje se nadamo da ćemo uspeti da postignemo sporazum sa Belom kućom.“

Bejner je juče u Beloj kući oko 45 minuta razgovarao sa predsednikom Obamom. Bela kuća mu je potom sinoć dala novu ponudu. Taj predlog obuhvata povećanje poreza u iznosu od 1200 milijardi dolara – što je manje od prve ponude od 1600 milijardi.
I takođe, produženje važnosti Bušovog smanjenja poreza svakom Amerikancu koji zarađuje manje od 400 hiljada dolara, umesto 250 hiljada.

„Predsednikov stav se ne zasniva na pretpostavci da te stope treba da se povećaju jer je to samo po sebi dobro. To se zasniva na neophodnosti dovoljnih prihoda u okviru uravnoteženog paketa“, rekao je portparol Bele kuće Džej Karni.

Planom Bele kuće bi se takođe ograničilo povećanje cene životnih troškova primalaca socijalne pomoći. On obuhvata i dvogodišnje produženje plafona duga, za koje je predsednik tražio da bude trajno. Bela kuća je rekla da to nije konačna ponuda, ali da je dobra i da zadovoljava polovinu republikanskih zahteva. Bejner nije saglasan.

„Mi nemamo uravnotežen plan ako predsednik traži 1300 milijardi prihoda, a svega 850 milijardi smanjenja troškova.“

Ali Bejner, nastavljajući rad na dogovoru sa predsednikom, drži pri ruci svoj „Plan B“.
On je danas rekao da bi se tim predlogom produžile Bušove poreske olakšice svima koji zarađuju manje od milion dolara.

„Mislim da svi znamo da će svaki poreski obveznik u Americi, počev od prvog januara, plaćati veći porez, ukoliko Kongres ne bude delovao. Zbog toga verujem da je važno da zaštitimo što više američkih poreskih obveznika i naš Plan B bi štitio američke obveznike koji zarađuju do milion dolara.“

Bejner je takođe rekao da je tragedija u Konektikatu promenila dinamiku pregovora... i da nije trenutak da se Amerikanci izlažu dodatnom stresu.
XS
SM
MD
LG