Linkovi

Tilerson izrazio nepokolebljivu podršku SAD Evropi


Državni sekretar Reks Tilerson u Vilson centru u Vašingtonu, 28. novembar, 2017.

Američki državni sekretar Reks Tilerson je osudio, kako je rekao, kontinuirano rusko ponašanje prema susedima, posebno mešanje Moskve u izborne procese i promovisanje nedemokratskih ideala. U važnom govoru koji je u utorak održao pred posetu Evropi naredne nedelje, Tilerson je rekao da su Sjedinjene Države predane pomoći evropskim saveznicima da obezbede svoje granice i ograniče zavisnost od ruskog gasa i nafte.

Tilerson je poručio da Sjedinjene Države i Evropa prepoznaju aktivnu pretnju koja se nedavno pojavila u Rusiji.

“U svetlu ruskih vojnih vežbi Zapad, obavljenih u blizini granica baltičkih država u septembru, naša sposobnost da odgovorimo na napad u koordinaciji sa našim saveznicima je važnija nego ikada.”

Tilerson je osudio rusku vojnu agresiju u Gruziji i Ukrajini i takodje upozorio protiv mešanja u političke procese širom Evrope. On je rekao da SAD planiraju da povećaju svoj odbrambeni budžet za Evropu i pomognu u ograničavanju evropske zavisnosti od ruske nafte i gasa.

“Sjedinjene Države liberalizuju propise o izvozu prirodnog gasa u tečnom stanju i sirove nafte i mi smo spremni da radimo sa evropskim saveznicima na obezbedjenju razvoja potrebne infrastrukture poput uvoznih terminala i medjusobno povezanih gasovoda sa ciljem da se promoviše diversifikacija u snabdevanju Evrope.”

Tilerson je takodje obećao da će sankcije protiv Rusije ostati na snazi dok Ukrajina ne bude ponovo nezavisna i suverena širom svoje teritorije.

Poruka koju Tilerson nosi na NATO samit u Briselu i sastanak OEBS-a u Beču naredne nedelje je snažna, kaže analitičar Klaus Lares sa Univerziteta Severne Karoline u Čapel Hilu.

“Naravno, pitanje je koliki uticaj Tilerson ima, koliko uticaja još uvek ima Stejt department. Svi znamo da predsednik takodje odredjuje ton u inostranoj politici. S druge strane, predsednik Tramp je bio daleko više mlak u pogledu američke predanosti Evropi.”

Lares ističe da američki predsednik ima dvosmislen odnos sa Rusijom i da same Tilersonove reči možda neće pružiti uveravanja evropskim saveznicima.

Medjutim, on je pozdravio Tilersonovu poruku Ukrajini da njena budućnost leži velikim delom u njenim sopstvenim rukama kaže Klaus Lares:

“Stoga Ukrajinska vlada ima puno toga da uradi da bi donela izvesnu unutrašnju stabilnost u deo Ukrajine koji je udaljen od bilo kakvog ruskog mešanja i daleko od istočne Ukrajine. Tu je posao ukrajinske vlade veliki i veoma težak zadatak, ali oni moraju da pristupe tome jer, kako mogu da očekuju zapadnu podršku, ako ne budu pokušavali da dovedu sopstvenu kuću u red.”

Lares kaže za Glas Amerike da Sjedinjene Države i Evropa imaju pravo kada insistiraju da se Rusija ponaša u skladu sa sporazumom iz Minska iz 2014., ali smatra da insistiranje da Rusija vrati Krim Ukrajini neće uroditi plodom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG