Linkovi

Povezanost evropske i američke ekonomije


Francuski ministar ekonomije Pjer Moskovici
Francuski ministar ekonomije Pjer Moskovici

Džejkob Lu se juče sastao sa nemačkim ministrom finansija Volfgangom Šojbleom, koji se čvrsto zalaže stroge mere štednje u 17-članom evrobloku

Američki sekretar za finansije Džejkob Lu savetuje Evropu da usvoji novu politiku za podsticanje ekonomskog rasta. Njegov savet je naišao na hladnu reakciju u Nemačkoj.

Lu se juče u Berlinu sastao sa nemačkim ministrom finansija Volfgangom Šojbleom, koji se čvrsto zalaže stroge mere štednje u 17-članom evrobloku kao način da se reši trogodišnja dužnička kriza evrozone.

Lu kaže da će potražnja kupaca biti ključ za pospešenje ekonomskog napretka evrozone, u kojoj rast stagnira dok je stopa nezaposlenosti dostigla rekordnih 12 odsto.

DŽEJKOB LU, AMERIČKI SEKRETAR ZA FINANSIJE
„Argument koji sam izneo ranije je fundamentalan, a to je da moramo da ćemo u budućnosti morati da balansiramo politiku rasta i investicija sa politikom fiskalne konsolidacije. Ciljevi različitih zemalja, u smislu potencijala bruto nacionalnih prozivoda, nisu isti. Medjutim, mislim da je fer reći da nula nije dobar cilj za bilo koga, dok je negativna vrednost veoma loša.“

Medjutim, Volfgang Šojble kaže da niko u Evropi ne vidi razliku izmedju politike štednje u cilju obuzdavanja deficita i mera za napredak ekonomskog rasta.

Džejkob Lu je u prvoj zvaničnoj poseti Evropi u svojstvu američkog sekretara za finansije. Pored susreta sa Šojbleom on je održao sastanak sa svojim kolegama u Briselu i Parizu.
XS
SM
MD
LG