Linkovi

Karter: "Ne želimo konflikt sa Rusijom"


Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen i američki sekretar za odbranu Ašton Karter, Nemačka, 22. juni, 2015.
Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen i američki sekretar za odbranu Ašton Karter, Nemačka, 22. juni, 2015.

Američki sekretar za odbranu Ešton Karter je danas saopštio da ne postoji želja za povratak na Hladni rat niti novi konflikt sa Rusijom, i da ekonomske sankcije postižu efekat u okviru suprotstavljanja ruskoj “agresiji” u Ukrajini.

On je govorio na forumu u Berlinu gde se takodje sastao sa nemačkom ministarkom odbrane Ursulom fon der Lejen. Oboje danas putuju u Minster kako bi se sastali sa svojim kolegama iz Norveške i Holandije.

Karter je istakao da će se zapad, mada ne želi da bude neprijatelj Rusije, ako se za to ukaže potreba braniti. On je dodao da je Ukrajina samo deo šire zabrinutosti povodom Rusije.

Karter će sutra otputovati u Estoniju radi sastanaka sa ministrima odbrane Estonije, Letonije i Litvanije koje su svojevremeno silom bile prisajedinjene Sovjetskom Savezu.

Takodje danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da će severnoatlanski savez više nego udvostručiti snage za brzo reagovanje sa tekućih 13.000 na 30.000 do 40.000 vojnika.

Ministri odbrane NATO-a će se sastati u sredu i četvrtak u Briselu radi diskusija o planovima za suprostavljanje Rusiji nakon aneksije Krima i ruske vojne podrške ukrajinskim separatistima.

XS
SM
MD
LG