Linkovi

Održanje krhkog primirja u Ukrajini?


Ministri inostranih poslova EU razgovaraju o Ukrajini
Ministri inostranih poslova EU razgovaraju o Ukrajini

Francuski i nemački lideri se i dalje nadaju da će moći da očuvaju krhko primirje izmedju snaga ukrajinske vlade i proruskih separatista. Medjutim, zvaničnici u Sjedinjenim Državama i Britaniji optužuju Rusiju da radi na daljoj destabilizaciji regiona.

Zakonodavci u obe zemlje razmatraju načine na koje bi moglo da se odgovori na, kako ocenjuju, agresivne planove Rusije.

Medjunarodni posmatrači kažu da su proruski separatisti u istočnoj Ukrajini prekršili prekid vatre koji je dogovoren ranije ovog meseca u Minsku. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će se prekid vatre održati ako se Kijev bude fokusirao na ekonomiju i interese stanovnika Donbasa.

Medjutim, državni sekretar Džon Keri je u svom svedočenju Kongresu rekao da je Rusija ta koja potkopava ekonomiju Ukrajine.

„Mogu da vas uverim da bitka u Ukrajini nije prvenstveno bitka koja se vodi oko gradova Donjecka, Luhanska i Debaljceva. To je važno, tu se radi o otimanju zemlje i to je protivno medjunarodnom pravu. Ali, to takodje narušava red u Ukrajini, otežava privatnim investitorima da dodju u zemlju i otežava oporavak ukrajinske ekonomije.“

Keri se složio sa senatorom Krisom Marfijem koji je rekao da bi Sjedinjene Države trebalo da učine više da bi se suprotstavile ruskom propagandnom ratu u regionu.

„Ono o čemu ne pričamo svakog dana je ono što oni rade u Moldaviji, Gruziji, Srbiji i Crnoj Gori, u Letoniji i drugim baltičkim državama. To je asimetrična vrsta rata koju su oni usavršili. Kupuju medije i podmićuju državne zvaničnike, a onima koje ne mogu kupe - prete.“

Odgovarajući na komentar senatora Marfija Keri je rekao da Sjedinjene Države treba da se bore za principe za koje su se uvek borile.

„Za to će biti potrebno da vi i drugi nađete sredstva koja će nam omogućiti da budemo tamo gde treba da promenimo stvari. U velikom broju slučajeva, u pitanju je pružanje pomoći u izgradnji demokratije, obrazovanje ljudi, njihovo odvlačenje od vakuuma koji postoji, kako se ne bi okrenuli ekstremizmu. Sve te stvari su važne. I, senatore, vi ste to tačno ocenili. Bez obzira da li je reč o Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori, Makedoniji, drugim mestima - svi oni su na liniji vatre. Gruzija, Moldavija, Pridnjestrovlje. Mi pokušavamo da ubedimo ljude da nas ne interesuje da sa Rusijom igramo na sve ili ništa. Verujemo da Ukrajina može da bude otvorena i prema istoku i prema zapadu. Ne mora da bude pion između njih.“

Neki američki zakonodavci pozvali su vladu da odobri slanje oružja Ukrajini kako bi se sprečili dalji upadi Rusije na ukrajinsku teritoriju, ističući da Rusija ne reaguje ni na šta drugo.

Slična debata vodila se juče u britanskom parlamentu. Premijer Dejvid Kameron je izjavio da Britanija još neće slati ubojito oružje u Ukrajinu.

„Objavili smo celu listu nesmrtonosne opreme koju ćemo uputiti u Ukrajinu. Tokom narednih meseci razmestićemo britansko vojno osoblje da obezbedi različite vrste obuke – od taktičih obaveštajnih aktivnosti do logistike i medicinske nege što su takodje tražili. Takodje, ćemo obezbediti programe obuke pešadijskih snaga kako bismo poboljšali izdržljivost njihovih snaga. .

I britanski i američki zakonodavci upozoravaju da bi njihove vlade trebalo da budu pripremljene u slučaju da Rusija usmeri svoje aktivnosti na druga mesta kada bude obezbedila svoj uticaj u istočnoj Ukrajini.

XS
SM
MD
LG