Linkovi

Budućnost i Srbije i Kosova u EU


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i državna sekretarka Hilari Klinton na konferenciji za novinare u Stejt dipartmentu
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i državna sekretarka Hilari Klinton na konferenciji za novinare u Stejt dipartmentu

Jedna od tema današnjeg sastanka državne sekretarke Hilari Klinton i visoke predstavnice Evropske unije u Vašingtonu bila je i situacija na Balkanu, konkretno odnosi Srbije i Kosova.

Sjedinjene Države i Evropska unija dijele stav da je budućnost i Srbije i Kosova u Evropskoj uniji, poručila je državna sekretraka.

“Sjedinjene Države snažno podržavaju dijalog, koji Evropska unija nadgleda, da bi se pokušao postići napredak u evro-integracijama Srbije i Kosova. Zamjenik sekretara Berns ohrabruje obje strane da ostanu fleksibilne i otvorene za kompromis.”

Visoka predstavnica nada se da će biti postignut napredak na putu ka EU.

“Situacija u Srbiji i na Kosovu je veoma važna za Evropsku uniju zato što vjerujemo, kao što ste i vi s pravom naveli, da je njihova budućnost u Evropskoj uniji. Tim koji tamo trenutno imamo tijesno sarađuje kako bi im pružio podršku na putu ka toj budućnosti. Nadam se da će biti u mogućnosti da rade na planu koji smo im izložili, koji će omogućiti da Srbija da postane kandidat i da Kosovo postigne napredak u pogledu viza, trgovine i ekonomske podrške i na kraju, takođe, da realizuje svoju budućnost u Evropskoj uniji.”

Konferencijom za novinare u Stejt dipartmentu dominirala je situacija u Siriji i iranski nuklearni program.

XS
SM
MD
LG