Linkovi

Napad bespilotnom letelicom u Jemenu


U napadu američkih snaga u Jemenu ubijeni pripadnici Al Kaide, dan pošto su Sjedinjene Države zatvorile neke svoje ambasade zbog pretnji terorističkim napadom.

Zvanični izvori navode da je u napadu američke bespilotne letelice ubijeno najmanje sedmoro ljudi osumnjičenih da su pripadnici Al Kaide u Jemenu. Napad je izvršen dan pošto je Stejt department naložio da najveći deo američkog diplomatskog osoblja napusti Jemen.

Stejt department je izdao tu naredbu zbog, kako je rečeno, “izuzetno velike” opasnosti od novog terorističkog napada.

"Usredsređeni smo na bezbednost diplomatskog osoblja kao i građana koji putuju u inostranstvo. Donosimo odluke na dnevnoj osnovi, informacije razmatramo na dnevnoj osnovi, a u jutrošnjem saopštenju ste mogli da vidite razloge te odluke. Mera predstavlja reagovanje na konkretnu neposrednu opasnost", rekla je portparolka Stejt deparmenta, Džen Psaki.

Američki mediji prenose da je lider al Kaide, Ajman al Zavihiri naredio Nasiru al-Vuhajšiju, šefu jemenskog ogranka Al Kaide da izvrši napad u toj zemlji. Komunikaciju njih dvojice bile su prisluškivane.

Američki zvaničnici nisu mogli da odrede vreme niti metu napada, ali portparol jemenske vlade tvrdi da je njegova vlada uspela da otkrije bar deo podataka.

"Otkrili su smo veliku operaciju koja je za cilj imala stanicu za tečni gas u okrugu Šabua, kao i druge, koji su pod kontrolom vlade, kako bi omeli lokalne vlasti. Operacije su takođe imale za cilj zauzimanje dve važne luke u južnom gradu al Mukli, u kojima radi veliki broj stranih stručnjaka", objašnjava portparol vlade Jemena, Radžeh Badi.

Stejt department je izdao upozorenje za one koji putuju u Jemen, kao i apel američkim državljanima koji ne žele da napuste Jemen da ograniče svoje kretanje.

Britanija je takođe evakuisala svoje osoblje iz ambasade u Jemenu, dok će 19 američkih ambasada i konzulata ostati zatvoreni do kraja nedelje.

Današnji napad bespilotnom letelicom u južnoj pokorajini Šabua je peti takav napad u Jemenu za manje od dve nedelje. Meta američkih čestih napada dronovima u proteklih nekoliko godina, bili su članovi terorističke organizacije Al Kaida na Arapskom poluostrvu.
XS
SM
MD
LG