Linkovi

Strah od hakovanja prati američke izbore


Papirni glasački listići predstavljaju zaštitu od hakovanja, ističu stručnjaci.
Papirni glasački listići predstavljaju zaštitu od hakovanja, ističu stručnjaci.

Predsednički izbori su sve bliži, a visoki američki zvaničnici na oprezu zbog sajber napada posle niza nedavnih uznemirujućih upada u izborne i stranačke kompjuterske sisteme.

Upad u imejl server Demokratske stranke. Upad u sistem registra birača u Ilinoisu i Arizoni. Rusija se sumnjiči za oba sajber napada. Na pretresu u Odboru za oružane snage američkog Senata početkom nedelje, senator Džon Mekejn je postavio pitanje da li su novembarski izbori sledeća meta.

“Da li je moguć scenario uzurpacije rezultata predstojećih izbora”?

“Postoji nekoliko scenarija po kojima bi mogli da primene te mere u određenim oblastima”, kaže admiral Majkl Rodžers, koji je na čelu američke sajber komande. On dodaje da bi bilo teško izvesti sveobuhvatan napad, jer se sistemi glasačkih mašina i procedure znatno razlikuju u 10 hiljada biračkih mesta širom zemlje.

Državni zvaničnici ozbiljno vode računa da se glasački spiskovi i mašine zaštite od napada hakera, kao i staromodnih pokušaja krađe izbora. To je bila poruka koja se čula na Kapitol hilu tokom pretresa u Odboru za nauku Predstavničkog doma.

Tom Šedler je državni sekretar Luizijane.

“Da li smo zabrinuti povodom moućeg mešanja u naš izborni sistem? Apsolutno. Ali izbornu krađu je teže sprovesti nego što mislite”.

Šedler objašnjava da glasačke mašine u Luizijani nikada nisu bile povezane sa internetom. Kartice sa podacima se fizički prenose do sedišta izborne komisije, a izborni rezultati se šalju zaštićenom mrežom, a ne internetom. Međutim, internet nije jedini način da se napadne neki kompjuter.

Setimo se “stuxnet”-a, virusa koji je oštetio iranski nuklerani objekat, ističe profesor kompjuterskih nauka sa Univerziteta Rajs - Den Volok.

“Taj objekat za nuklearno prečišćavanje je takođe trebalo da bude zaštićen. Isto nije bio povezan sa internetom. Ali virus ‘stuxnet’ je ipak nekako uspeo da obavi posao”.

Volok još upozorava da američki decentralizovani izborni sistem pruža samo delimičnu zaštitu.

“Ne moraju da napadnu svaki okrug u svakoj državi. Dovoljno je da se usredsrede na ključne države, gde mala izmena rezultata može da ima ogroman uticaj”.

Šedler ipak kaže da su pretnje hakerskim napadima preuveličane, ali da sama pretnja može da nanese štetu.

“Izveštaji o sajber napadima teraju birače da se zapitaju da li se njihovi glasovi uopšte broje. A to je, prema mom mišljenju, štetnije od potencijalnog sajber napada”.

Na kraju krajeva, stručnjaci navode da su glasački listići najbolja zaštita. Ove godine će tri četvrtine glasova biti zabeleženo na listićima.

Sve više država razmatra mogućnost da nabavi listiće kao rezervu, ali to neće biti moguće samo dva meseca pre izbora.

XS
SM
MD
LG