Linkovi

Primarni izbori odlučuju o sudbini predsednikovih saveznika


Birači u četiri američke države danas glasaju na početku serije izbora koji bi mogli da odluče o sudbini nekih od glavnih predsednikovih saveznika.

Gotovo svi današnji izbori su primarni, na kojim političke partije biraju svoje kandidate, u ovom slučaju za kongresne izbore u novembru. Među najpomnije praćenim primarnim izborima su oni u Pensilvaniji. Predsednik Barak Obama podržava sadašnjeg senatora Arlina Spektera, kome se suprotstavlja bivši mornarički admiral Džo Sestak. Spekter je prošle godine prešao u Demokratsku partiju, pošto je tridest godina služio u Senatu kao republikanac.

Predsednik Obama takođe podržava demokratsku senatorku Blanš Linkoln iz Arkanzasa, koja je izložena napadima sindikata zbog glasanja za reforme zdravstvenog osiguranja i trgovine. Istovremeno, primarni senatski izbori u Kentakiju bi mogli da nagoveste snagu konzervativnog Pokreta čajanka. Pristalice tog pokreta se okupljaju iza očnog hirurga Renda Pola. Ankete pokazuju da Pol vodi ispred državnog sekretara Kentakija Treja Grejsona, koga podržava lider republikanaca u američkom Senatu, Mič Mekonel.

XS
SM
MD
LG