Linkovi

SAD: Republikanci stekli kontrolu nad Senatom


Verovatni novi lider većine u Senatu, Mič MekKonel se posle reizbora obratio svojim sledbenicima u Kentakiju
Verovatni novi lider većine u Senatu, Mič MekKonel se posle reizbora obratio svojim sledbenicima u Kentakiju

Republikanci su ponovo stekli kontrolu nad američkim Senatom i proširili većinu u Predstvničkom domu, što im je pružilo većinu u oba doma Kongresa tokom finalne dve godine mandata predsednika Baraka Obame.

Demokrate su, pre jučerašnjih srednjoročnih izbora, držale 55 od sto mesta u Senatu, ali su republikanci pobedama u Arkansou, Koloradu, Ajovi, Montani, Severnoj Karolini, Južnoj Dakoti i Zapadnoj Virdžiniji stekli bar sedam mesta.

Rezultati jutros još nisu bili finalni u tri druge senatske trke.

Ovi rezultati su veliki udarac za predsednika Obamu koji nije bio na biračkim listićima, ali je rekao da njegova politika jeste. Predsednik je planirao konferenciju za štampu danas popodne u cilju diskusija o rezultatima i pozvao u petak kongresne lidere u Belu kuću na sastanak u cilju diskusija o prioritetima zakonodavnog tela.

Republikanski senator iz Kentakija, Mič MekKonel, koji je lako odneo pobedu u trci za reizbor, će verovtno postati lider većine u Senatu. On je obećao da će tražiti zajednički jezik sa predsednikom Obamom o nekim pitanjima, ali je isto tako tokom proslave izborne pobede obećao da će nastaviti nastojanja republikanaca da se smanji obim vlade.

Republikaci su takodje osvojili bar još 13 mesta u Predstavničkom domu koji broji 435 mesta gde su već imali 233 mesta.

Predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner je rekao da će Kongres koji kontrolišu repubilkanci raditi na zakonima koji se tiču energetskih izvora i radnih mesta koje su, kako je naveo, demokrate kočile dok su imale većinu u Senatu. Bejner je ukazao „vreme je da vlada počne da pokazuje rezultate.“

XS
SM
MD
LG