Linkovi

Još se ne zna favorit medju republikancima


Juče počela prodaja nove Trampove knjige
Juče počela prodaja nove Trampove knjige

Najnovije istraživanje javnog mnjenja u SAD ukazuje da u trci za predsedničku nominaciju Republikanske stranke trenutno vodi bivši neurohirurg Ben Karson, ispred milijardera Donalda Trampa, koji je prethodnbih meseci konstantno imao prednost nad konkurentima.

Među demokratama, favorit Hilari Klinton ima značajnu vođstvo u odnosu na prvog pratioca, senatora iz Vermonta Bernija Sandersa.

Nova knjiga Donalda Trampa “Osakaćena Amerika: Kako ponovo učiniti Ameriku velikom” počela je da se prodaje juče. Njome se osnažuje njegova politička poruka da će zemlju ponovo učiniti snažnom. Tramp je rekao da njegov rival Ben Karson nema energiju neophodnu da bi bio predsednik.

“Potreban nam je neko ko ima neverovatnu energiju da dovede u red našu vojsku, stavi Islamsku državu na pravo mesto, dovede u red sve naše užasne trgovinske sporazume, ukine ‘Obamaker’ i smisli nešto daleko bolje i jeftinije. Na položaju predsednika potreban vam je neko sa ogromnom ličnom energijom. Sada imamo predsednika koji nema energije”.

Republikanski kandidati u velikoj meri kritikuju administraciju predsednika Obame i obećavaju da će ukinuti neke njegove političke odluke. Predsednik Obama je početkom nedelje ismevao republikance, koji sugerišu da su SAD bile u daleko boljem stanju pre no što je on došao na položaj.

“Prema njihovim tvrdnjama, sve je bilo zaista sjajno 2008, kada smo prolazili kroz najgoru ekonomsku krizu u našoj genraciji; stopa nezaposlenosti i zdravstveno neosiguranih je bila na rekordnom nivou, dok smo beznadežno bili zavisni od nafte iz inostranstva, a Osama bin Laden bio na slobodi. To je izgleda bilo zlatno doba, koje sam ja upropastio“.

Nekoliko republikanskih predsedničkih kandidata uključujući i trenutno vodećeg Bena Karsona zahtevaju promene u televizijskim debatama, između ostalog i ograničenje provokativnih pitanja moderatora.

“Trebalo bi da imamo moderatorE, koji su zainteresovani da šire informacije o kandidatima”.

Međutim, ta ideja je praktično odbačena, pošto je naišla na široko rasprostranjenu kritiku i podsmeh predsednika Obame:

“Ako ne možete da izadjete na kraj sa ovim moderatorima, mislim da Kinezi i Rusi neće biti mnogo zabrinuti zbog vas”.

I dok Republikanska stranka još nema izraženog favorita, godinu dana pred izbore, Hilari Klinton je uspostavila sigurnu prednost među kandidatima Demokratske stranke.

XS
SM
MD
LG