Linkovi

Svet pozdravlja Mubarakovu ostavku


Svet pozdravlja Mubarakovu ostavku
Svet pozdravlja Mubarakovu ostavku

Predsednik SAD Barak Obama pozdravio je odluku predsednika Mubaraka da podnese ostavku, navodeći da je „poslušan glas egipatskog naroda“, te da „Egipat više nikada neće biti isti.“ On je, medjutim, istakao da Mubarakova ostavka ne označava kraj, već početak egipatske tranzicije.

Obama je, u Beloj kući, izjavio da Egiptu predstoji „još teških dana“ ali je izrazio uverenje da će Egipćani pronaći odgovor na sva pitanja mirno, i u duhu jedinstva koje je definisalo proteklih nekoliko nedelja protesta.

„Egipćani su nas inspirisali tako što su nenasiljem tok istorije preusmerili ka pravdi“, izjavio je Obama, koji je smenu vlasti u Egiptu uporedio sa padom Berlinskog zida. On je pozvao egipatsku vojsku da obezbedi tranziciju koja će imati kredibilitet u očima egipatskih gradjana – što podrazumeva zaštitu njihovih prava, ukidanje zakona o vanrednom stanju, reviziju ustava i otvaranje puta ka slobodnim i poštenim izborima.

Obama je takodje rekao da će SAD nastaviti da budu prijatelj i partner Egiptu, i da su spremne da pruže svu potrebnu pomoć kako bi se obezbedila tranzicija ka demokratiji.

Nešto ranije, američki potpredsednik Džo Bajden opisao je Mubarakovu ostavku kao “ključni istorijski trenutak”, a taj čin su pozdravili i članovi američkog Kongresa, izmedju ostalih lider senatske većine Heri Rid i republikanski senator Džon Mekejn.

Drugi svetski lideri takodje su pozdravili ostavku predsednika Mubaraka. Generalni sekretar UN, Ban Ki-mun pozdravio je tu odluku, navodeći da se "čuo glas naroda." On je odao priznanje Egipćanima što su svoja prava branili na "miran i hrabar način", i ponovo pozvao da se tranzicija obavi u miru i redu.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, Ketrin Ešton, izjavila je da "poštuje Mubarakovu odluku da se povuče sa položaja" i pozvala na "ubrzavanje dijaloga" koji će dovesti do stvaranja vlade koja zadovoljava težnje egipatskog naroda.

Britanski premijer Dejvid Kameron pozvao je Egipat da krene ka uspostavljanju demokratske vlade, dok je nemačka kancelarka Angela Merkel Mubarakovu odluku nazvala "istorijskom promenom" za Egipat. Francuski predsednik Nikola Sarkozi pozvao je na održavanje slobodnih izbora.

Na Bliskom istoku, Katar je pozdravio ostavku kao "pozitivan i važan" korak ka ostvarenju težnji egipatskog naroda.

Veselje je nastalo i u Gazi, gde su Palestinci proslavljali Mubarakovu ostavku. Hamas je taj dogadjaj nazvao "početkom egipatske revolucije".

U Izraelu, jedan visoki zvaničnik izjavio je za Glas Amerike da je Mubarakova ostavka "ključni trenutak" u istoriji Egipta. On je dodao da se Izrael nada mirnoj tranziciji vlasti. Isti zvaničnik je istakao da izraelski mirovni sporazum sa Egiptom mora da se očuva kao "temelj stabilnosti u regionu."

Slavlje se iz Egipta proširilo i na Tunis, gde su gradjani skandirali i trubili sirenama automobila. Protesti u Tunisu prošlog meseca doveli su do smene predsednika, i inspirisali pro-demokratski pokret u Egiptu i drugim delovima regiona.

Čestitke su preplavile i društvene mreže na internetu, kao što su Fejsbuku i Tviter, gde su reči "Čestitke Egiptu" medju najpopularnijim izrazima.

XS
SM
MD
LG