Linkovi

Hejgel: Uticaj SAD u Egiptu ograničen


Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel i njegov kineski kolega Čang Vanćuan na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vašingtonu, 19. avgust, 2013.

Američki sekretar za odbranu apelovao je za okončanje nasilja u Egiptu, ali je ukazao da je u na egipatskom narodu da okonča krizu.

Na zajedničkom brifingu sa kineskim kolegom Čang Vanćuanom u Vašingtonu, Hejgel je rekao da Sjedinjene Države nastavljaju saradnju sa egipatskom vladom u cilju okončanja nemira u toj zemlji i dodao se nasilje mora okončati i vanredno stanje ukinuti, dok prelazna vlada mora da se vrati pristupu izmirenja u Egiptu koji će uključiti sve delove društva.

Hejgel je dodao da Sjedinjene Države i dalje imaju ozbiljne interese u Egiptu i na Bliskom istoku i da će raditi na okončanju nasilja, ali je naglasio da su mogućnosti Sjedinjenih Država da utiču na ishod krize ograničene.

On je ukazao da ne veruje da su SAD bez uticaja u Egiptu, ali da rešavanje krize mora da bude rezultat saradnje koja će se fokusirati na želje egipatskog naroda i primenu demokratskog procesa.
XS
SM
MD
LG