Linkovi

Veliki jaz među učenicima u SAD


U Sjedinjenim Državama bela deca i deca azijskog porekla još uvek postižu bolje rezultate u školama, iz opšteg obrazovanja i različitih oblasti, od učenika latino i afro-američkog porekla,

Veliki jaz u uspehu beleži se već decenijama, a dodatni problem predstavlja promena demografskog sastava djačke populacije.

Robin Čoi i Džul Prim imaju zajednički faktor koji doprinosi njihovim akademskim uspesima.

“Od kako znam za sebe, podrazumevlo se da ću ići na fakultet, jer to je neophodno”, kaže Džul.

“Još od ranog detinjstva, roditelji su mi govorili da je obrazovnje investicija u moju budućnost”, ističe Robin.

Robin i Džul pohađaju srednju školu, Harbor Teacher Preparation Academy, u kojoj imaju istu podršku kao kod kuće. Međutim škola nije tako laka za sve đake. Nastavnica Natali Kolier kaže da učenici koji ne steknu osnovno obrazovanje do polaska u srednju školu, postaju nezainteresovani za nastavu. Okruženje, u kome žive učenici, je još jedan važan faktor.

Ako okruženje ne mari za obrazovanje, učenici, bar ja tako verujem, podležu tom uticaju.”

Socio-ekonomskim faktorima najviše su izloženi učenici hispanskog porekla i Afro-amerikanci, kaže profesor sa kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu, Marčelo Suarez Orosko.

”I hispanska i afro-američka deca ponovo idu u škole koje su veoma podeljene. Podeljene su rasno, finansijski, jezično i legalnim statusom.”

…a to su sve faktori koji utiču na jaz u obrazovanju potrebnom za nastavak studija, kaže Ken Odonel sa kalifornijskog državnog univerziteta.

Ako ste prvi u generaciji koji pohađa fakultet onda ste na udaru. Moramo više da radimo na tome da takve učenike zadržimo u školi jer ih niko drugi neće podržati.”

O Donel kaže da jaz u obrazovanju može da ima dugoročne posledice.

“Oni učenici koji dolaze nedovoljno pripremljeni imaju tendenciju da odustanu od školovanja ili ponavljaju razrede. Kaskanje na studijama vuče posledice i posle diplomiranja. Utiče na životnu ušteđevinu, sreću, zdravlje, jer sve one beneficije koje idu uz obrazovanje su unazađene nekoliko godina. Ima i onih koji nikada ne završe fakultet.”

Mnogi današnji nastavnici su u kontaktu sa učenicima suočeni sa kulturnim, lingvističkim i ekonomskim barijerama.

“Morate da poznajete svoje đake, da znate njihovo poreklo I iz kakve sredine dolaze”, navodi Marselo Suarez Orosko.

Međutim to je samo jedan od načina da se pomogne učenicima da budu uspešni, a uticaj sredine i odgovornosti izvan učionica mogli bi da pomognu da se smanji jaz u obrazovanju kod učenika hispanskog i afro-američkog porekla.

XS
SM
MD
LG